Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och du får ta del av vad som händer hos oss. Stort som smått. 

Anmäl dig här!


Tidigare nyhetsbrev

Läs gärna våra tidigare nyhetsbrev


19 december är du välkommen att inspireras i den smarta fabriken

| Göteborgs Tekniska College

Onsdag 19 december har du möjlighet att inspireras och lära dig mer om industriell digitalisering i samband med en fika. Aktiviteten anordnas av Göteborgs Tekniska College tillsammans med projekten Smarta Fabriker, Digiresan och Produktionslyftet. Under besöket kommer du även få information om projekten samt prova på den senaste tekniken i olika upplevelsebaserade workshops.

Smarta Fabriker är en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Tillsammans med 50 partners har en demonstrator av en smarta fabrik byggts. I anslutning till demonstratorn finns workshops där ni får lära er mer om t.ex. den uppkopplade fabriken, visualisering, smarta arbetssätt och additiv tillverkning.

Digiresan består av två olika delprojekt som är till för små och medelstora företag. Ena delen fokuserar på företagsutveckling inom digitalisering och den andra handlar om kompetensutveckling för företagens medarbetare.

Produktionslyftet är ett utvecklingsprogram med syfte att höja produktivitet, konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri och därigenom stärka förutsättningarna för lönsam produktion i Sverige.

Ta gärna med dig en kollega men kom ihåg att anmäla er eftersom antalet platser är begränsat.

När: Onsdag 19 december klockan 10-12. Fika serveras från 9:30.
Var: Lindholmspiren 11, Lindholmen. Vi träffas i Ericssons reception.
Hur: Du anmäler dig till den aktivitet genom att maila namn, e-post, telefonnumer, företag och eventuella allergier till charlotte.selin@gtc.com.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta:
Charlotte Selin
charlotte.selin@gtc.com
0708-58 19 78

Informationsmöte 11 december för sökande till YrkesVux

| Yrkesvuxenutbildning

Tisdag 11 december har vi informationsmöte för alla som sökt till våra yrkesvuxenutbildningar tekniker automatiserad produktion, installationselektriker eller mekaniker tunga fordon med start i januari.

Mötet äger rum mellan klockan 13-15 i sal P25, Volvo Torslanda PB (Personalvägen).

Eventuella frågor besvaras av utbildningsledare Ulrika Aiff 0708-58 19 49.

Intervju med dig som sökt YrkesVux med språkstöd

| Yrkesvuxenutbildning

Fredag 9 november hälsar vi dig som sökt till vår yrkesvuxenutbildning med språkstöd välkommen på intervju hos oss på Volvo Torslanda PB (Personalvägen).

Våra lärare intervjuar dig tillsammans med representanter från Göteborgs Stad arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Har du frågor är du välkommen att ringa Åsa Blidby 0708-58 19 49.

Vi är stolta vinnare av Utmärkelsen

| Göteborgs Tekniska College

I samband med Gymnasiedagarna och Future Skills i förra veckan delades Utmärkelsen ut, Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv. Och… vi är oerhört stolta vinnare i kategorin årets gymnasieskola!

En motivering vi är väldigt glada över:  

Samtliga elever på årets gymnasieskola får ta del av skolans samverkan med arbetslivet på olika sätt så som via APL, studiebesök, föreläsningar och skarpa case.

På den här skolan är samverkan med arbetslivet en naturlig del av arbetet och här ses skolan och arbetslivet som en helhet. Samverkan möjliggörs genom ett tydligt pedagogiskt ledarskap som understryker vikten av samverkan och möjliggör denna via schemaläggningen och organiseringen av personalen.

En majoritet av skolans elever uttrycker att de arbetslivserfarenheter de fått genom skolan är det som de är mest nöjda med och många stannar kvar inom den bransch de utbildat sig för. Eleverna som tar studenten ifrån den här skolan är väl förberedda inför det framtida arbetslivet.

Priset delades ut av Helene Odenjung och mottogs av skolans rektor Ewa Ekman samt Daniel Perlhede, Hans Rosén och Steven Nilsson från vår arbetslivsintegrationsgrupp.


Vi är stolta finalister till priset Utmärkelsen

| Gymnasieskola

I samband med Gymnasiedagarna och Future Skills kommer GR Skola Arbetsliv att dela ut priset Utmärkelsen till verksamheter som samverkar särskilt bra och kvalitativt mellan skola och arbetsliv. Och... vi är mycket glada att vi är en av finalisterna i kategorin Årets Gymnasieskola.

Vi är också väldigt glada att ett av våra ägarbolag, Volvo Group, är finalister i kategorin större företag. Prisutdelningen äger rum onsdag 10 oktober på stora scen. 

Så... håll tummarna för oss och våra ägare. Stenhårt!

18 oktober informerar vi om våra yrkesvuxenutbildningar på TB-lärcenter

| Yrkesvuxenutbildning

Är du nyfiken på våra yrkesvuxenutbildningar som startar i januari? Då ska komma till oss torsdag 18 oktober för att få mer information om oss och våra utbildningar samt se dig runt på vårt lärcenter ute på Volvo Torslanda.

12.00: Tekniker automatiserad produktion och Installationselektriker

13.30: Mekaniker tunga fordon med och utan språkstöd

Du anmäler dig genom att skicka ett mail till asa.blidby@gtc.com

Mötesplats: TK-receptionen, Volvo Torslanda. Buss stannar precis utanför.

Inbjudan till workshop om 3D-printning av metaller

| Företagsutbildningar

Torsdag 8 november bjuder vi tillsammans med Appivo AB, IUC Sverige, Uddeholms AB och Örebro universitet in till en workshop om den industriella transformation som 3D-printning av metalliska material och den associerade digitaliseringen innebär. Aktiviteten äger rum på PB-lärcenter, Volvo Torslanda, mellan klockan 9.00-15.15.

Ta del av workshopens inbjudan i PDF.

Program
Moderator: Nader Asnafi

 • Tid- och kostnadseffektivitet, bra arbetsmiljö, hållbar produktion och helhetssyn är några av de viktiga förutsättningarna för global konkurrenskraft idag och i framtiden.
  Magnus Nilsson, Vice President, Volvo Cars
 • Göteborgs Tekniska Colleges verksamhet
  Ewa Ekman, VD och rektor, Göteborgs Tekniska College
 • 3D.printning av metaller: materialval, design, beredning, produktion, service, eftermarknad, inköp, logistik, organisation, arffärsmodeller och den associerade digitaliseringen
  Nader Asnafi, Anton Alveflo och Johan Eriksson
 • Deltagarnas "cases"
  Nader Asnafi, Anton Alveflo och Johan Eriksson
 • Avslut och summering

Vi bjuder på fika. Du står/betalar själv för lunchen.

Anmäl dig till denna kostnadsfria workshop genom att e-posta ditt namn, din organisation, din e-postadress samt den workshop du valt (ort och datum) till maskin@oru.se senast den 5november.

Vill du diskutera ett fall/komponent/design/affärsmodell/etc.? Maila ditt "case" till nader.asnafi@oru.se senast två veckor innan workshopen äger rum. Ange i ditt mail om du vill diskutera ditt fall publikt (i andra workshopsdeltagares närvaro) eller enskilt med Nader.

Final för SHINE i vackra Venedig 11 – 13 juli

| Göteborgs Tekniska College

SHINE:s avslutande spridningskonferens bjöd på ett urval av intressanta resultat från projektet. Bl.a. delade vår representant Anna Cato Moe med sig av yrkeshögskolans arbete med att utveckla lärandemål för s.k. ”soft skills”, dvs kompetenser för kommunikation, personlig utveckling och ledarskap inom industrin. 

Dessutom fick deltagarna i SHINE möjlighet att besöka H-Farm; ett centrum för digitalt entreprenörskap, beläget på en gammal bondgård utanför Venedig. H:et i H-Farm stå för ”Human” och på farmen möjliggör man för människor att växa genom olika aktiviteter; t.ex. start-ups, inkubatorer och mötesplatser för open innovation eller utbildning, från förskola till universitetsnivå.

- Ett inspirerande besök, säger Ewa Ekman, VD och rektor på Göteborgs Tekniska College, efter rundturen på H-Farm. Vi delar samma syn på entreprenöriellt lärande och människans förmåga att utvecklas. Vårt college har mycket att lära av H-Farm och hoppas kunna samarbeta med dem i framtiden.

Nu återstår för SHINE att sammanställa resultatet av de tre verksamhetsåren innan projektet formellt avslutas under hösten 2018.

Är Volvosteget något för dig?

| Göteborgs Tekniska College

I höst startar nästa omgång av Volvokoncernens yrkesinriktade utbildning med lön. Är du mellan 18-24 år och söker jobb? Då kanske Volvosteget är något för dig! Ansök senast 9 september på www.volvosteget.se.

Volvosteget är en chans att få utbildning och arbetslivserfarenhet inom industrin genom ett ettårigt program som varvar teori och praktik. Som deltagare får man dessutom lön under hela utbildningsåret. Göteborgs Tekniska College ansvarar för teoriutbildningen i Volvosteget.

För att söka ska man vara 18–24 år, ha avslutat gymnasiet med godkända betyg i kärnämnena och vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Efter utbildningen får deltagarna ett certifikat som bevis på kompetens för att arbeta inom industrin. Volvosteget är ingen garanti för jobb inom Volvokoncernen, men utbildningen ger en stabil grund för ett framtida yrkesliv inom industrin.

Volvosteget finns på flera anläggningar runt om i landet.

Ewa Ekman i rundabordssamtal med industrin och akademin i Almedalen

|

Den akuta kompetensbristen inom många branscher är årets hetaste fråga i Almedalen.

Vi föreslår en triple helix-modell, dvs. utökad samverkan med delat ansvar för individ, företag och stat eller kommun, som lösning på frågan om behovet av kompetensutvecklingen för redan yrkesverksamma, säger Ewa Ekman, VD och rektor på Göteborgs Tekniska College. Genom att individ och företag båda bidrar med lika delar tid och staten med finansiering, kan vi hitta en stabil och långsiktig modell för kompetensutveckling som fungerar i både hög- och lågkonjunktur. Det här har vi framgångsrikt testat på Göteborgs Tekniska College tillsammans med bl.a. Volvo Cars och Göteborgs Stad i konceptet Flexication, berättar Ewa Ekman.

Tisdag 3 juli deltog Ewa Ekman i ett rundabordssamtal i Almedalen på temat kompetensförsörjning i industrin kopplat till omställning och vidareutbildning tillsammans med bla. Martin Lundstedt (koncernchef Volvo Group), Camilla Antonsson (HR-chef Sverige Volvo Cars),  Anna Ekström (gymnasie- och kunskapsminister) och Stefan Bengtsson (rektor Chalmers).


Årets entreprenör är förstås gammal GTG:are

|

När Andreas Flodström utsågs till Årets entreprenör av organisationen Drivhuset i Almedalen måndag 2 juli fanns hans gamla mentor från GTG, Johan Bengtsson, på plats tillsammans med VD och rektor Ewa Ekman för att gratulera till priset.

Andreas inledde sin entreprenörsbana med Ung Företagsamhet på GTG och tog studenten i klass Ferlin 2007. Idag prisas han för sitt arbete som VD på IT-företaget Beetroot med huvudkontor i Kiev, Ukraina.  Andreas affärsidé är konsulttjänster för produktutveckling, men också att på Beetroot Academy utbilda programmerare som sedan blir eftertraktade konsulter på Beetroot. Grattis Andreas! säger vi på GTG och Göteborgs Tekniska College.


Sommarteknikerna programmerar robotar på Göteborgs Tekniska College i Västnytt

|

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/volvo

I Västnytt måndag 2 juli fick vi se ungdomar från olika högstadieskolor på Västra Hisingen som tack vare en satsning från Volvobolagen och Business Region Göteborg fått möjlighet att sommarjobba som tekniker i två veckor.

Projektet Sommartekniker är en del av Göteborgs Tekniska College långsiktiga arbete med intresseskapande och attitydförändrande aktiviteter för ökad kunskap om studier och arbete inom tillverkningsindustrin.


Semesterstängt v.28-30

| Göteborgs Tekniska College

Det börjar närma sig semestertider och under vecka 28-30 kommer vi att ha semesterstängt.

Vi vill även passa på att önska alla våra kunder och studerande en riktigt skön sommar!

Nästa stopp: Almedalen!

| Göteborgs Tekniska College

Vi utforskar och utvecklar världen omkring oss. Nästa stopp: Almedalen!

Cykelteamet på plats i Visby är vår VD och rektor Ewa Ekman, verksamhetsledare Anna Cato Moe och tekniksutvecklingschef Johan Bengtsson.

Vi fortsätter att engagera oss i frågor som rör strategisk kompetensförsörjning, digitalisering och samverkan skola - näringsliv och finns tillgängliga för panelsamtal och debatter etc.

Kontakta Anna Cato Moe 0708-58 19 36 för att boka in oss på dina aktviteter!

Det går fortfarande att ansöka till yrkeshögskolan

| Yrkeshögskola

Sugen på att börja studera i höst? Vi tar emot sena ansökningar fram till utbildningsstart i september.

Du ansöker via YH-antagning.se och länkarna nedan.

Har du frågor kring ansökan och antagning är du välkommen att kontakta utbildningsledare Andrea Palmberg andrea.palmberg@gtc.com 0708 - 58 19 81.

Digiresan - kompetensutveckling inom digitalisering

| Göteborgs Tekniska College

Digiresan är framtaget för att stödja små och medelstora företag inom industrin och den industrinära tjänstesektorn i Västra Götalandsregionen och Halland med företags- och kompetensutveckling inom digitalisering. Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Europeiska Socialfonden och pågår fram till januari 2021.

Bakom Digiresan står Göteborgs Tekniska College, IDC West Sweden, IUC Halland, IUC Sjuhärad tillsammans med IUC Väst och inom ramen för projektet erbjuds ett brett utbud av aktiviteter för både företag och indivd och där kompetensutbyte och nätverkande med andra företag ger ett extra mervärde och inspiration.

Vill du veta mer om Digiresan och dess möjligheter för dig och ditt företag är du välkommen att kontakta: 

Mats Kilander
Projektledare Kompetensutveckling
mats.kilander@gtc.com
0708-58 19 99

Olle Söderqvist
Projektledare Företagsutveckling
olle.soderqvist@iucvast.se
0762-13 21 52

Projektets hemsida lanseras 1 juni 2018.

Teknikcamp 2018 - en aktivitet för tjejer i årskurs 7 och 8

| Gymnasieskola

Under fyra dagar i juni bjuder Teknikcollege Göteborgsregionen in teknikintresserade tjejer i årskurs 7 och 8 till Teknikcamp 2018. Och... 19-20 juni kommer tjejerna till oss för att tillsammans med vår tekniklärare Kajsa Taylor delta i hela designprocessen och utveckla en ny Volvobil i miniformat.

Teknikcamp 2018 startar med en kick off på Cybercom, Lindholmens Science Park, den 17 juni där man tillsammans med andra tjejer får möjlighet att delta i den spännande tävlingen Change the world Challenge och skapa en egen tv-spelskonsol med hjälp av minidatorn Raspberry Pi. Man får även träffa och inspireras av makers of tomorrow som arbetar på Cybercom och som kommer att berätta vad som är det bästa med att jobba med innovation, utveckling och digitalisering. Därefter blir det tre dagar i Göteborg eller Kungsbacka och där vi tillsammans med SKF Tekniska Gymnasium ansvarar för dagarna i Göteborg.

Vill du gå? Eller känner du någon som vill gå? Mer information och anmälningsformulär finner du här. Sista anmälningsdag är 4 juni och först till kvarn gäller!

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar för ungdomar och vuxna. Och... GTG är ett certifierat Teknikcollege sedan år 2008!

Vi behöver bli fler och söker nu lärare

| Göteborgs Tekniska College

Vi behöver bli fler och söker nu lärare i flera olika ämneskombinationer inför kommande läsår. Är du nyfiken, flexibel, strukturerad och gillar att samarbeta? Brinner du för dina ämnen och är en skicklig pedagog? Då ska du söka jobb hos oss!

Tillsammans med Volvobolagen och Göteborgs Stad bedriver vi sedan år 1998 utbildningar för att stärka kompetensen inom den industritekniska sektorn. Vi har ungdomar som läser på teknikprogrammet, ekonomiprogrammet eller industritekniska programmet men även yrkeshögskola, yrkesvuxenutbildning, företagskurser och dessutom driver vi flertalet projekt. När man jobbar hos oss finns det möjlighet att arbeta inom alla dessa områden. Spännande va?

Trivs du i en dynamisk organisation med högt i tak och där vi hjälper varandra att utvecklas? Då är vi en arbetsplats för dig!

Vilka är dina ämnen?

Vi söker dig som huvudsakligen vill arbeta som lärare på något av våra tre gymnasieprogram. Och... tjänsterna riktar sig till dig som har lärarlegitimation och är behörig i något/några av följande ämnen:

 • samhällskunskap
 • organisation och ledarskap
 • ekonomi
 • juridik
 • språk
 • matematik
 • fysik
 • miljö
 • idrott och hälsa

Anställningsform

Tillsvidare eller tidsbegränsad beroende på ämneskombination och tjänst.

Omfattning

100 %. Vi tillämpar teknikavtalet med 40-timmars arbetsvecka, flextid, arbetstidsförkortning och fem veckors semester. Individuell lönesättning.

Ansökan

Urval och intervjuer kommer att ske löpande och det är därför bra om vi får din ansökan så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan i form av personligt brev och CV senast 27 maj 2018 via vårt rekryteringssystem.

Vi undanber oss kontakt från kandidatförmedlingsföretag, rekryteringsföretag och internetsajter som är inriktade på att sälja annonser eller sälja rekryteringstjänster.

Vi eftersträvar mångfald. Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn ålders- och könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

Kontaktpersoner

Gruppledare språk, ekonomi och SO-ämnen
Markus Wiedel
0708-58 19 06

Gruppledare matematik och NO-ämnen
Susanne Larsson
0708-58 19 73

Biträdande rektor
Lena Hammersberg
0708-58 19 57

Fackliga kontaktpersoner

Sveriges Ingenjörer
Kajsa Taylor
0708-58 19 10

Unionen
Günter Sand
0708-58 19 07

Fredag 18 maj firar vi examen på yrkeshögskolan

| Yrkeshögskola

Fredag 18 maj tar klassen YHProd7 examen efter två års studier på vår klassiker Produktionsutveckling 400 YH-poäng.

De flesta i klassen har fått spännande jobb direkt efter utbildningen, vilket är oerhört roligt.

Vi önskar alla studerande lycka till i framtiden!

Vi önskar Ström UF lycka till på SM i Ung Företagsamhet

| Gymnasieskola

16-17 maj äger SM i Ung Företagsamhet rum på Älvsjömässan i Stockholm och vi önskar gymnasieskolans företag Ström UF lycka till!

Företaget består av deltagarna Erik Punt, Jacob Gatenheim, Erik Wigh, William Koitrand och Marcus Schagerberg i klass Te2b och de tävlar i kategorierna Årets kreativa UF-företag och Årets monter.

Ström UF erbjuder ett exklusivt och tilltalande utbud som väver samman grendosans funktion med företagets tolkning av modern nordisk design. Det självklara valet för dig som vill ge huset eller arbetsplatsen det där lilla extra. En produkt med elegans, som inte offrar något för att vinna en träffsäker och tidlös design.

Med upp till huvudstaden åker skolans projektledare Maria Isaksson 0708-58 19 43.

Projekt SHINE mötte våren i Zagreb

|

18-20 april ägde den femte spridningskonferensen i SHINE rum i Zagreb. Fokus för konferens var de lokala åtgärdsplanerna för utveckling av yrkeshögskolan och de första resultaten av dem som nu sammanställts. På plats från Göteborgs Tekniska College var vår VD/rektor Ewa Ekman tillsammans med projektledare Anna Cato Moe.

Under konferens presenterade Anna samtliga deltagande organisationers resultat och kunde bland annat rapportera att målen för Göteborgs Tekniska Colleges åtgärdsplan, dvs att förkorta den tid det tar att uppdatera en befintlig eller ta fram en ny yrkeshögskoleutbildning samt att involvera fler små och medelstora företag i utbildningen, är uppfyllda. Nu återstår att utvärdera hur de uppdaterade utbildningarna tas emot av arbetsgivarna och de första resultaten av detta får vi veta först under 2019.

Konferensen genomfördes på Kroatiens Hantverks College i hjärtat av den soliga huvudstaden Zagreb. Förutom en rapport från de senaste resultaten i projektet, fick deltagarna även ta del av intressanta presentationer om arbetet med att utveckla den kroatiska yrkesutbildningen. I ett ungt land som Kroatien finns mycket att göra på detta område, men också många möjligheter att skapa nya strukturer och modeller baserade på de senaste rönen inom vuxenpedagogiken. 

Vill du veta mer om europeisk högre yrkesutbildning och projekt SHINE är du välkommen att kontakta Anna Cato Moe 0708-58 19 36 eller läsa mer på www.projectshine.eu/

Vi söker jokerlärare till vår gymnasieskola

| Gymnasieskola

Är du social, initiativrik och har god ledarförmåga? Har du dessutom studerat några år på teknisk högskola och funderar på att ta ett studieuppehåll? Då är detta ett perfekt jobb för dig!

Att vara jokerlärare hos oss är ett varierande och roligt jobb där mötet med ungdomar står i fokus. Att stödja ungdomarna i deras studier och skapa en positiv studiemiljö på vårt studietorg, stötta på lektioner i exempelvis matematik eller tekniska ämnen eller att vid behov agera vikarie är några av arbetsuppgifterna. Så… flexibel är bra att vara, liksom positiv och inspirerande!

Kvalifikationer
Du bör ha minst två års studier på teknisk högskola. Mycket god social kompetens, initiativrikedom och god ledarförmåga.

Anställningsform
Tidsbegränsad anställning 20180801-20190630.

Omfattning
Heltid under ett läsår. Månadslön efter överenskommelse.

Ansökan
Urval och intervjuer kommer att ske löpande och det är därför bra om vi får din ansökan så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan i form av personligt brev och CV senast 20 maj 2018 via vårt rekryteringssystem.

Kontaktpersoner
Martin Holmudd
Gruppledare Teknik
031-760 34 76

Fackliga kontaktpersoner
Sveriges Ingenjörer
Kajsa Taylor
031-760 34 10

Unionen
Günter Sand
031-760 34 07

Sök till en yrkesvuxenutbildning som startar i augusti

| Yrkesvuxenutbildning Yrkesvuxenutbildningar

Vill du börja studera i höst? Fram till 21 maj går det att söka till de utbildningar vi bedriver på uppdrag av Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Göteborg (ArbVux) och Göteborgsregionen (GR).

 • Mekaniker tunga fordon med språkstöd
 • Tekniker automatiserad produktion
 • Installationselektriker

Samtliga utbildnignar startar 27 augusti och du kan läsa om dem här.

Hitta rätt utbildning för dig hos ArbVux eller GRvux.

Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta Ulrika Aiff 0708-58 19 49.

Nu är vi medlemmar i det svenska IUC-nätverket

|

Samarbete och nätverkande är viktiga framgångsfaktorer för ett utbildningsföretag och vi är oerhört stolta över att vi numer är medlemmar i det svenska IUC-nätverket.

Industriellt Utvecklings Centrum, IUC, består av närmare 20 regionala organisationer runt om i landet. Tillsammans utvecklar IUC-nätverket arbetssätt och tjänster som stödjer utvecklingen inom industri- och industrinära företag och utbyter av erfarenheter och kompetenser. Verksamhetsledare Anna Cato Moe representerar vårt bolag i nätverket.

-  Det känns jätteroligt att Göteborgs Tekniska College blivit en del av IUC-nätverket! Det innebär att vi kan erbjuda våra kunder och samarbetsföretag tillgång till bredare kompetens och nya verktyg för kompetensutveckling och tillväxt. Genom att bilda IUC Göteborg fyller vi dessutom en lucka i IUC-kartan – nu kan äntligen företagen i Göteborg få tillgång till samma utvecklingsstöd som i landets övriga regioner, berättar Anna.

Medlemskapet är ett led i vårt nya verksamhetsområde Projekt & Utveckling och vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta Anna Cato Moe 0708-58 19 36.


Från 1 juli har vi fem nya förstelärare

|

Skolverket möjliggör för skolor att inrätta karriärtjänsten förstelärare, vilket vi på på Göteborgs Tekniska College valt att införa sedan år 2013.

Från 1 juli och två år framåt kommer våra duktiga pedagoger Kajsa Taylor, Stefan Wedham, Angelica Sjölander, Martin Schamuch och Maria Isaksson att arbeta som förstelärare.

Syftet med förstelärare är att med stöd av särskilt skickliga pedagoger utveckla undervisningen.

Läs mer om karriärtjänster för lärare!

Vi satsar på projekt och utveckling för ditt företag!

|

1 april öppnade vi dörrarna till vårt nya verksamhetsområde Projekt & Utveckling som innefattar både traditionell företagsutbildning och ESF-projekt men även utvecklingsprojekt som Smarta Fabriker.
 
- På senare år har vi fått många förfrågningar om att driva projekt och utveckling för offentliga organisationer och företag i regionen. För att fånga upp dessa uppdrag och snabbt vara redo att agera på förfrågningar, har vi skapat en agil och flexibel organisation med fokus på just detta. Det är en service till våra kunder och samarbetspartner, men också ett sätt för oss att ligga i framkant och kanalisera utvecklingstrender in i den övriga verksamheten hos oss. Vi ska alltid vara först på bollen, säger VD/rektor Ewa Ekman.
 
Verksamhetsledare för Projekt & Utveckling blir mångåriga medarbetaren Anna Cato Moe. 

-  Flera av projekten inom verksamhetsområdet, som Volvosteget och Branschskolan för drift- och underhållsteknik, har jag varit med och utformat och att få fortsätta bygga projekt och driva utveckling på heltid känns som världens roligaste jobb, berättare en glad Anna.
 
I Projekt & Utveckling arbetar vår försäljningschef Mikael Rosengren, tekniskt utvecklingschef Johan Bengtsson och projektledare Mats Kilander tillsammans med Anna Cato Moe som leder gruppen.
 
Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Ewa och Anna deltar i ett SHINE-möte i Zageb

| Göteborgs Tekniska College

Just nu befinner sig vår VD Ewa Ekman och projektledare Anna Cato Moe på ett SHINE-möte i Kroatiens huvudstad Zagreb.

Vi vet att riktigt bra yrkesutbildningar är en framgångsfaktor för tillväxt och sysselsättning både regionalt och på europeisk nivå. Därför deltar Göteborgs Tekniska College 2015 – 2018 i Erasmus+ projektet SHINE (SHare, Improve, develop: today’s excelleNce for tomorrow’s HVET).

Tillsammans med partners från Italien,Tyskland, Rumänien, Kroatien och Belgien vill projektet lyfta fram Europas bästa yrkesutbildningar för att sprida, förbättra och utveckla utbildningar motsvarande Gymnasieingenjörsutbildningen och Yrkeshögskolan. Tillsammans vill vi också påverka beslutsfattare regionalt, nationellt och på EU-nivå att fatta beslut som gynnar yrkesutbildningarna.

Frågor om vårt deltagande besvaras av Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Träffa oss. Testa oss! YH-aktivitet 12 april på Volvo Lärcenter

| Yrkeshögskola

Torsdag 12 april klockan 18.00 hälsar vi dig som är nyfiken på oss och våra yrkeshögkoleutbildningar välkommen till Volvo Lärcenter.

Under två timmar vill vi inspirera, informera samt låta dig testa på det som är specifikt för oss och våra utbildningar. På plats under kvällen finns utbildningsledare, lärare och studerande.

Du anmäler dig genom att fylla i detta dokument senast 10 april.

Ett bekräftelsemail med information, vägbeskrivning och kontaktuppgifter kommer att skickas till den mailadress du anger vid anmälan och en SMS-påminnelse kommer att skickas ut dagen innan evenemanget äger rum.

Eventuella frågor besvaras av Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Just nu har vi besök från vår partnerorganisation Cisita Parma

|

Idag hälsade vi elever och lärare från vår partnerorganisation Cisita Parma i Italien välkomna till ett vårigt Göteborg.

För eleverna väntar en åtta veckor lång praktikperiod på Volvo Cars medan deras lärare och APL-koordinator kommer jobbskugga Henrik Alenäs och Hanna Simmons under deras engelskalektioner samt träffa praktiksamordnare Steve Nilsson i veckan.

Detta är en del av vårt internationella samarbete inom ramen för Erasmus+ och eventuella frågor om vårt internationaliseringsarbete besvaras av Karin Bergman 031-760 34 08.

Vi deltar på Äpplet jobbcentrums framtidsmässa onsdag 11 april

| Yrkesvuxenutbildning

Onsdag 11 april annordnar Äpplet jobbcentrum en framtidsmässa i Sjumilahallen mellan klockan 13.00-16.00. På plats från oss kommer utbildningsledare Ulrika Aiff att vara tillsammans med Kelly Enyinna som studerar hos oss.  

Mässan riktar sig till personer som vill söka jobb, börja studera, starta eget, bli inspirerad eller få hjälp med sitt CV.

Och... vi kommer att berätta om oss och våra yrkesvuxenutbildningar som vi bedriver på uppdrag av Göteborgs Stad och GR.

Möt oss på Kompetens- och Integrationsmässan måndag 9 april på Världskulturmuseet

| Yrkesvuxenutbildning

Måndag 9 april arrangerar Arbetsförmedlingen i samarbete med bland annat Svenskt Näringsliv, BRG och Västsvenska Handelskammaren Kompetens- och Integrationsmässan (KIM)  på Världskulturmuseet. Och... vi finns på plats och berättar om oss och våra yrkesvuxenutbildningar!

Syftet med mässan är att öka andelen arbetssökande som väljer att utbilda sig, synliggöra olika utbildningsvägar, visa på olika samarbeten och inspirera till ökad integration genom att visa på utbildningars betydelse för etablering på arbetsmarknaden och visa på goda exempel.

På plats från oss finns lärarna Anita Larsson och Edin Oruc tillsammans med studerande.

Eventuella frågor om vårt deltagande besvaras av utbildningsledare Ulrika Aiff 031-760 34 49.

Mikael och Stefan har besökt Koenigsegg i Ängelholm

| Företagsutbildningar

I förra veckan besökte vår försäljningschef Mikael Rosengren och teknikläraren Stefan Wedham den svenska biltillverkaren Koenigsegg i Ängelholm. Syftet med mötet var främst att diskutera elsäkerhetsutbildningar eftersom de nu arbetar med ett elektrifierat fordon; Koenigsegg Regera.

Regeran har en förbränningsmotor och tre elmaskiner, men ingen växellåda vilket alla andra fordon med en förbränningsmotor släpar omkring på. Resultatet blir en drivlina som är effektivare.

Även om toppstriden är ombytlig år för år har Koenigsegg blivit rankade som 1:a i världen framför kända märken så som Bugatti och Ferrari.

Företaget tillverkar cirka 20 bilar per år och har cirka 100 anställda. Och… vill man köpa en börjar priset på 23 miljoner kronor!


Geelys vice president Mei Wei med team har besökt vår verksamhet

| Göteborgs Tekniska College

Titt som tätt får vi besök av gäster som är nyfikna på oss och vår verksamhet och i slutet av förra veckan gästades vi av en delegation från kinesiska Geely med vice president Mei Wei i spetsen.

Under besöket bjöd vi på en rundtur i vårt lärcenter på Volvo Torslanda TB och berättade om hur vi och Volvo Car Corporation, VCC, samverkar kring kompetensutveckling för olika målgrupper inom olika utbildningsformer. Besökarna fick hälsa på både studerande och lärare och ta del av undervisningen i olika teknikkurser.

Mei Wei och hennes team var särskilt intresserade av skolans personal; hur lärare med akademisk bakgrund får kunskap om industrin och hur utbildare med industribakgrund kan få pedagogisk kompetens. Att ha duktiga utbildare är viktigt för Geely som växer otroligt snabbt och behöver många nya kunniga medarbetare med rätt kompetens.

Efter besöket åkte gruppen vidare till CEVT, som precis som VCC tillhör Geely Group. Ms Weis team kommer också att besöka VCC i Gent för att ta del av deras kompetensutvecklingsarbete.

Nu utforskar Geely och vi möjligheterna till fortsatta framtida samarbeten. Praktik på någon av VCC:s och Geelys fabriker i Kina skulle innebära en fantastisk möjlighet för våra studerande att få inblick i den växande kinesiska bilindustrin. Ett lärarutbyte mellan oss och något av Geelys universitet är en annan spännande fråga som vi hoppas finna en lösning på.

Vi utforskar och utvecklar världen omkring oss – och Kina är väl värt att utforska närmare!

Onsdag 28 mars arrangerar Pepp en kick off hos oss

| Gymnasieskola

Onsdag 28 mars får vi besök av organisationen Pepp som är en förening där studenter från Chalmers tillsammans med företagsmentorer peppar gymnasietjejer att läsa vidare och jobba inom teknik.

Totalt kommer 60 tjejer från gymnasiet, Chalmers och företag delta under kvällens kick-off i T13. Tillsammans kommer de tävla om att bygga den snabbaste och snyggaste solcellsdrivna bilen.

Aktiviteten genomförs av våra tekniklärare Emina Atic och Kajsa Taylor.


Gymnasister och YH-studenter arbetar tillsammans i projekt Smarta Fabriker på Underhållsmässan

| Göteborgs Tekniska CollegeYrkeshögskolaGymnasieskola

13-16 mars äger Underhållsmässan rum på Svenska Mässan och för klass Yavin på vårt industritekniska program på gymnasiet och klass YhUnd1 på vår yrkeshögskoleutbildning Underhållstekniker – el och automation kommer undervisningen att ske i händelsernas centrum på mässgolvet, nämligen i projekt Smarta Fabriker.

Projekt Smarta Fabriker ett samarbete mellan skola och näringsliv och en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Projektet startades i januari 2017 med Göteborgs Tekniska College som projektägare och kommer på mässan visa upp en toppmodern minifabrik som har till syfte att inspirera till en mer digitaliserad, automatiserad och hållbar industri.

- Studenterna kommer prata om framtidens teknik i vår 200 kvm stora monter som är uppdelad i tolv olika ämnesområden, bland annat inom Artificiell Intelligens, additiv tillverkning, visualisering och smarta arbetssätt, berättar projektledare Johan Bengtsson.

Undervisningen kommer att ske inom ramen för olika kurser som de studerande läser just nu. Förutom att stå i montern kommer studenterna att delta i seminarium och träffa företag i den bransch de utbildar sig inom, vilket är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakt med potentiella arbetsgivare.

Det är fri entré och vill du titta förbi skriver du ut din biljett här. Mässan är öppen måndag till torsdag mellan klockan 9-17 och fredag 9-14.


Ewa deltar i ett panelsamtal på Underhållsmässan

|

Tisdag 13 mars bjuder Underhållsmässan in till en nätverksträff i syfte att inspirera fler unga kvinnor till en karriär inom industrin.

Som en av deltagarna i ett panelsamtal kring trender, framtida kompetensbehov och hur det är att vara kvinna och arbeta inom industrin ser vi vår VD och rektor Ewa Ekman.

Seminariet äger rum klockan 15.00-16.30 på Svenska Mässan, är kostnadsfritt och vänder sig i första hand till unga kvinnor. Läs mer och anmäl dig här.

Möt oss på YH-mässan 8 mars på Brewhouse Arena

| Yrkeshögskola Erik Sköller, produktionstekniker

Torsdag 8 mars mellan klockan 10-18 finns vi på plats på Brewhouse Arena när Studentum arrangegerar YH-mässa. Gratis entré.

Kom förbi om du är nyfiken på oss och vår utbildningar!

Ewa Ekman i intervju om att locka tjejer till industrin

|

Di har intervjuat vår VD och rektor Ewa Ekman om att locka tjejer till industrin.

Läs intervjun här.

Vår klassiker Produktionsutveckling fortsätter!

| Yrkeshögskola

Idag har Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh, meddelat vilka YH-utbildningar som kommer få starta under hösten 2018 eller våren 2019. Till vår glädje har vi beviljats att fortsätta med vår klassiker Produktionsutveckling!

Av de 1208 ansökningar som myndigheten fått in under denna ansökningsomgång har 525 beviljats att bedriva yrkeshögskoleutbildning med första start hösten 2018 eller våren 2019. Det innebär den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent.

- Vi ansökte om två utbildningar. Vår klassiker Produktionsutveckling fick vi beviljat medan vi fick avslag på semi-distansutbildningen Produktionsteknik berättar utbildningsledare Andrea Palmberg.

Produktionsutveckling 400 YH-poäng har vi kört sedan början av 2000-talet och är en heltidsutbildning under två år. Utbildningen är kärnan i vår YH-verksamhet och riktar sig till dig som vill vara med och utveckla framtidens industri.

Har du frågor gällande våra yrkeshögskoleutbildningar är du välkommen att kontakta utbildningsledare Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Vi finns på plats under Bett Show 2018 i London

|

24-27 januari äger BettShow 2018 rum i London, en av världens största mässor inom IT och lärande. På plats har Göteborgs Tekniska College en delegation på sex personer, från pedagog till ledning, som utforskar vilka områden vi behöver fokusera på framöver utifrån vårt målarbete kring digitalisering och anställningsbarhet.

Bett Show handlar om IT och lärande i stort och årets mässa fokuserar lite extra på hur man förbereder dagens studenter på morgondagens arbeten, ett område helt rätt i tiden för vår verksamhet.

- Detta är ett steg i vår digitaliseringsstrategi och målarbete. Digitalisering är ett förändringsprojekt som måste ske på bred front, med ledningen i täten. Vi tycker det är viktigt att skicka både pedagoger och ledning för att kunna täcka in så många områden som möjligt, berättar vår VD och rektor Ewa Ekman.

Företagets representanter har inför besöket ringat in ett antal områden att fokusera på vid seminarium och mässmontrar, exempelvis effektivisering av lärande och processer, digitalisering ur ett hälsoperspektiv, verktyg, system och plattformar för distansutbildning och kommunikation, dynamisk teknik för individanpassning och inkludering, studenters måluppfyllnad och kreativitet utifrån digital teknik.

På hemmaplan kommer en implementeringsplan arbetas fram, vilket ska skapa tydlighet i hur inhämtad inspiration och kunskap ska spridas internt.

- Vi tänker oss spridning på både personal- och ämnesgruppsmöten samt praktiskt arbete med kollegor och studenter under terminens gång berättar vår IKT-pedagog Erica Blom. 

Ericas roll på Göteborgs Tekniska College är att finnas till hands för kollegor och studenter i kartläggning, implementering och utvärdering av digitala verktyg i undervisningen utifrån både företagets mål, enskilda kursmål och kursinnehåll. Vidare har hon ett större uppdrag som handlar om företagets digitala transformation, vilket i detta tidiga stadium handlar om att upprätta en digitaliseringsstrategi, att kartlägga studenternas användning av bärbara datorer i klassrummet och medarbetarnas upplevelse av olika system. Tillsammans med vår IT-tekniker Per har hon inlett en undersökning kring huruvida det finns alternativ till vår nuvarande digitala lärplattform ITs learning. Därutöver fungerar hon som handledare i Skolverkets modul Leda digitalisering ihop med skolans ledning.

Följande personer ur vår personalstyrka deltar på Bett Show 2018:

 • Ewa Ekman, VD och rektor
 • Daniel Perlhele, IT-chef
 • Per Westling, IT-tekniker
 • Erica Blom, IKT-pedagog
 • Kajsa Taylor, teknik- och matematiklärare
 • Joey Kamhieh, språklärare

Ewa deltog i panelsamtal gällande näringslivets skriande behov av yrkesutbildad kompetens

|

Måndag 22 januari arrangerade Västsvenska Handelskammaren seminariet Yrkesutbildning - Kvarsittning eller rivstart i arbetslivet?

Tillsammans med gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, Jennie Strömqvist från Randstad och Sven-Allan Henriksson från AH Automation deltog vår VD och rektor Ewa Ekman i ett panelsamtal där näringslivets skriande behov av yrkesutbildad kompetens diskuterades.

Utöver paneldebatten presenterades delar ur Pluggparadoxen, en rapport om ungas studieval och yrkesutbildningarnas oförtjänta rykte.

Skolverket har utnämnt oss till nationell branschskola

| Göteborgs Tekniska College

Som en av tio skolor i landet har vår gymnasieskola GTG utnämnts till nationell branschskola av Skolverket. Det betyder att vi fått en kvalitetsstämpel för vårt arbete med yrkesutbildning och möjlighet att erbjuda undervisning även för elever på andra gymnasieskolor. Branschskolan hos oss har inriktningen Industriteknik: Driftsäkerhet och underhåll  med särskilt fokus på framtidens underhållskompetens, så kallat smart underhåll. 

-  Många skolor runt om i landet har svårt att starta utbildningar inom driftsäkerhet och underhåll, trots att behovet av den här yrkesrollen är jättestort, säger projektledare Anna Cato Moe. De saknar kanske modern utrustning, lärare med kompetens för digitalt underhållsarbete eller de viktiga kontakterna inom branschen. Som branschskola kan vi dela med oss av vår kompetens och vårt nätverk, så att fler ungdomar får samma höga nivå på sin utbildning som våra gymnasiedeltagare.

Inom industrin finns en mycket stor efterfrågan på kompetens inom underhållsteknik och smart underhåll. Vi samarbetar med bland annat Teknikföretagen och Svenskt Underhåll för att säkra framtidens underhållskompetens och som första aktivitet planerar vi att tillsammans i början av 2018 bjuda in till en nätverksträff för skolor som är intresserade av att skicka sina elever till oss.

Under perioden 2018-2023 ska tio branschskolor delta i försöksverksamheten att erbjuda yrkesutbildning på gymnasial nivå inom yrkesområden som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Statsbidraget som är kopplat till försöksverksamheten kan sökas av skolhuvudmän för att överlämna utbildning på entreprenad till branschskolan. Genom den här satsningen får elever förbättrade möjligheter att välja yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden. 

Vid eventuella frågor, kontakta projektledare Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Möt oss på vårens YH-mässor

| Yrkeshögskola

Vi finns på plats när Metro respektive Studentum anordnar YH-mässor under våren.

 • Fredag 2 mars klockan 10-19 på Valand
 • Torsdag 8 mars klockan 10-18 på Brewhouse

Frågor om våra yrkeshögskoleutbildningar besvaras av utbildningsledare Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Insamling till förmån för föräldralösa barn i Kibera

| Göteborgs Tekniska College

Vi har under några år haft chansen att bidra till skolgång för en grupp flickor vars föräldrar har dött i aids och som bor i slumområdet Kibera i Kenya. 

Även i år samlar studerande och personal in pengar till detta projekt och därutöver kommer företaget, istället för julklapp till personalen, skänka lika mycket som insamlingen får ihop. Varje insamlad krona får därmed dubbel effekt!

Eventuella frågor om insamlingen besvaras av Joakim Danielsson 031-760 34 38.

Vi har fått ett nytt ESF-projekt beviljat

|

I slutet av förra veckan fick vi glädjande nyheter; Göteborgs Tekniska College har fått ett nytt ESF-projekt beviljat. Projektet heter Digital SME och som namnet antyder siktar det på att erbjuda digital kompetens till små och medelstora företag, dvs SME:er. Men, vi kommer förstås fortsätta att även erbjuda kurser i Lean, presentationsteknik och allt annat som vi är så duktiga på.

Nytt för denna gång är att vi kommer att samköra projektet med ett regionalfondsprojekt från ERUF och samverka med fyra Industriella Utvecklings Centrum (IUC) runt om i Västra Götaland. Projektet pågår 1 april 2018 – 31 mars 2020 och omsätter ca 30 milj. kr.

Kort om projektet
Digitaliseringen är ett av de primära verktygen för nyindustrialiseringen och den globala konkurrenskraften hos svenska tillverkningsföretag. I Västra Götalandsregionen, VGR, finns många små och medelstora företag inom industrin och den industrinära tjänstesektorn med medarbetare i stort behov av stärkt digital kompetens. Företagen behöver kännedom om de möjligheter digitaliseringen ger samt en strategisk plan för digitalisering av sin verksamhet. Medarbetarna behöver utbildning för att stärka sin ställning på en allt mer digitaliserad arbetsmarknad. För att kunna erbjuda allt detta till företag och individer i hela VGR har Göteborgs Tekniska College inlett ett nära samarbete med fyra IUC:er (Sjuhärad, Väst, Skaraborg och Halland) i regionen. Tillsammans utgör vi och IUC:erna ett starkt konsortium som under sammanlagt tre år kan erbjuda kompetenshöjande aktiviteter som finansieras både genom ESF och ERUF till totalt 140 SME-företag i hela VGR.

Projektet planerar att:

 • Analysera företag och individers behov av digitalisering
 • Skapa strategiska planer för digitalisering
 • Tillhandahålla stöd och coachning till företag under digitalisieringsprocessen (ERUF)
 • Utbilda individer om, för och i digitalisering

Projektet kommer särskilt fokusera på digitaliseringens möjligheter till social hållbar utveckling. Projektet avser att inkludera deltagare ur PO2, dvs personer långt från arbetsmarknaden, i utbildningsaktiviteter i syfte att genom digitaliseringsprocessens bidra till en mer jämställd och inkluderande arbetsplats.

Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta projektledare Mats Kilander 031-760 34 99.

SHINE:s fjärde spridningskonferens

|

Näst i tur att stå som värd för en av SHINE:s spridningskonferens var projektets rumänska partner Colegiul Tehnic Ion I.C. Brătianu i Timisoara. I fokus för konferensen som ägde rum 8-10 november stod de lokala åtgärdsplaner för utveckling av yrkeshögskolan som samtliga medverkande organisationer genomfört. På plats från Göteborgs Tekniska College fanns projektledare Anna Cato Moe och tekniklärare Emina Atic.

Göteborgs Tekniska College har i sin åtgärdsplan skapat ett prognosverktyg med vars hjälp företagets YH-utbildningar enklare och snabbare kan uppdateras och utvecklas för att motsvara kompetenskraven i framtidens smarta industri. Resultatet av åtgärdsplanerna presenterade av Federico Crivellii från italienska partnern Confindustria Veneto, SIAV.

Timisoara, som ligger i västra Rumänien, är rikets fjärde största stad och en industristad med bl.a. en omfattande bilindustri. Staden visar upp en imponerande låg arbetslöshet på bara 1%. Timisoara är också känt som Rumäniens ”melting-pot” där olika centraleuropeiska folkgrupper möts och kulturen frodas. År 2021 kan invånarna se fram emot att Timisoara är Europas kulturhuvudstad. Kanske värt ett besök?


På Göteborgs Tekniska College vet vi att riktigt bra yrkesutbildningar är en framgångsfaktor för tillväxt och sysselsättning både regionalt och på europeisk nivå. Därför deltar vi 2015 – 2018 i Erasmus+ projektet SHINE (SHare, Improve, develop: today’s excelleNce for tomorrow’s HVET).

Tillsammans med partners från Italien,Tyskland, Rumänien, Kroatien och Belgien vill vi i projektet lyfta fram Europas bästa yrkesutbildningar för att sprida, förbättra och utveckla utbildningar motsvarande Gymnasieingenjörsutbildningen och Yrkeshögskolan. Vi vill också påverka beslutsfattare regionalt, nationellt och på EU-nivå att fatta beslut som gynnar yrkesutbildningarna.

Frågor om vårt deltagande besvaras av Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Vi har verksamhet som vanligt 16-17 november i samband med EU-toppmötet

| Göteborgs Tekniska College ENGAGERADE LÄRARE

16-17 november arrangeras ett EU-toppmöte i Göteborg och vi vill meddela att vi har förståelse om våra studerande har svårt att ta sig i tid till sina lektioner.

- Vi har skoldag som vanligt både 16 och 17 november. På torsdagen misstänker vi att de största störningarna gäller områdena från Landvetter flygplats till de hotell som ska användas. På fredagen när själva toppmötet är vet vi ju inte när och var störningarna kommer att vara och vi har respekt för om det blir svårigheter att ta sig till skolan, berättar biträdande rektor Lena Hammersberg.

Vi vill uppmana alla att starta sin resa i god tid och att hålla sig uppdaterad gällande trafiksituationen, exempelvis via trafiken.nu eller vasttrafik.se.

Eventuella frågor besvaras av Lena Hammersberg 031-760 34 57.


Pennfabriken flyttar in på Universeum

| Gymnasieskola

Under vecka 46 och 47 kommer klass In2 på gymnasieskolans industritekniska program arbeta med projektet Pennfabriken i Teknoteket på Universeum. Ungdomarna kommer inför besökare designa, bygga och programmera automatiska pennvässare som ska klara av att vässa två miljoner pennor på ett år.

- Det är fjärde året vi genomför projektet på Universeum och intresset från besökarna brukar vara stort berättar läraren Joakim Danielsson.

Syftet med Pennfabriken är att deltagarna skall tränas i att driva projekt och lösa problem samtidigt som de får tillämpa tekniska kunskaper inom el, mekanik och programmering.

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta Joakim Danielsson 031-760 34 38.


14 november bjuder FöretagsLyftet i Väst in till avslutning

| Företagsutbildningar

Tisdag 14 november arrangerar vårt ESF-projekt FöretagsLyftet i Väst en avslutning för deltagande företag från Göteborg. Aktiviteten äger rum på PB mellan klockan 8.30-13.00. Liknande aktivitet kommer att äga rum för halländska företag onsdag 22 november.

Även om detta är en dag med summering kommer projektet fortsätta att erbjuda utbildning, coaching och nätverk fram till 30 april 2018.

Vill du delta är du välkommen att kontakta Mats Kilander 031-760 34 99.

Teknikcollege Göteborgsregionen 10 år

|

31 oktober firade Teknikcollege Göteborgsregionen 10 år och i anslutning med en intressant lärarfortbildningsdag valde födelsedagsbarnet att förlägga firandet i våra lokaler på Volvo Torslanda TB.

Förmiddagen bjöd på två spännande föreläsningar. Amelie von Zweigberk från Teknikföretagen presenterade en pinfärsk rapport om hur tjejer väljer till gymnasiet och B-O Hertz från Volvo Cars delade med sig fakta om den enorma mjukvaruutveckling som sker i många produkter idag, inte minst i en Volvobil!

Efter lunch fanns ett helt smörgåsbord med seminarier att välja mellan, bland annat pratade vår kollega Johan Bengtsson om det lyckade projektet Smarta Fabriker.

Själva födelsedagsfirandet inleddes med tal av Anders Ferber, ordförande för Teknikcollege Riks. Och… därefter blev det tårtkalas för hela slanten!

Teknik i fokus på höstlovet

| Gymnasieskola

För sjunde året i rad hälsar vår gymnasieskola GTG teknikintresserade ungdomar i årskurs 9 välkomna till Teknik i fokus på höstlovet. Dagarna kommer att fyllas med roliga laborationer och experiment inom design, programmering och automation men även studiebesök på Volvo Experience Center.

- Syftet med denna aktivitet är att inspirera och väcka nyfikenhet hos deltagarna, men även skapa förståelse för hur brett och spännande teknikämnet är, berättar utbildningsledare Heléne Halling.

I år fylldes de 30 platserna rekordsnabbt och reservlistan är lång. Extra kul är att deltagarna kommer från många olika skolor i Göteborgsregionen, vilket gör det möjligt att lära känna teknikintresserade ungdomar från andra skolor än sin egen.

- Vi ser ett stort behov att inspirera och informera ungdomar om teknik och detta är en av många aktiviteter vi gör för målgruppen som snart ska välja gymnasium. Tidigare år har dessa dagar riktat sig till både årskurs 8 och 9 och vi är mycket glada att av fjolårets deltagare som då gick i årskurs 9, tjugo stycken, har hela elva stycken börjat studera på GTG, berättar Heléne.

Teknik i fokus på höstlovet äger rum i våra lokaler på Volvo Torslanda 1-2 november mellan klockan 9-15 och skolan står för lunch och fika.

Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta Hanna Geterud 031-760 34 40.


26 oktober har vi öppet hus på Yrkesvux

| Yrkesvuxenutbildning

Är du nyfiken på våra yrkesvuxenutbildningar som startar i januari? Då ska du titta förbi på vårt öppna hus torsdag 26 oktober på Volvo Torslanda.

Vi samlas klockan 13.00 i aulan på Volvo Lärcenter (PB) där vi kommer berätta mer om de utbildningar vi genomför på uppdrag av Göteborgs Stad Arbetsmarknad och Vuxenutbildning samt GR. 

Efter en kort introduktion går vi gemensamt ner till våra lokaler på TB där lärarna Daniel Grolander, Lars Sandström och Hamlet Sabanovic kommer att berätta mer om våra kurser inom el, fordon och robot.

Det kommer finnas möjlighet att söka till våra utbildningar som startar i januari på plats.  

Har du frågor om denna aktivitet är du välkommen att kontakta Ulrika Aiff 031-760 34 49.

Ledig tjänst: Verksamhetschef för våra yrkesvuxenutbildningar

|

Har du ett stort engagemang för människors lärande och utveckling? Strävar du ständigt efter att utvecklas inom din yrkesroll? Är du en lagspelare som uppskattar att ta ansvar och som drivs av högt uppsatta mål? Nu söker vi en verksamhetschef för våra yrkesvuxenutbildningar. Vi hoppas att det är du!

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som verksamhetschef har du ett strategiskt ansvar att driva, utveckla och samordna arbetet inom processen samt budgetansvar för yrkesvuxenutbildningar. Du ansvarar för att kvalitets- och ekonomiska mål uppnås. I din roll har du ett stort ansvar för att driva affären framåt samt säkerställa nya och befintliga avtal.

Verksamhetschefen rapporterar till VD/rektor och sitter med i företagets ledningsgrupp.

Personliga erfarenheter och kunskaper

 •  Pedagogisk utbildning och/eller erfarenhet inom utbildningsväsendet
 •  Teknisk utbildning och/eller stor förståelse för teknik
 •  Kunna leda både administrativ och pedagogisk personal
 •  Kännedom om lagar och förordningar inom utbildningsområdet
 •  God improvisations- och initiativförmåga

Anställningsform och omfattning

Tillsvidare. Tillträde enligt överenskommelse. Omfattning: 100 %. Vi tillämpar teknikavtalet med 40-timmars arbetsvecka, flextid, arbetstidsförkortning och fem veckors semester. Individuell lönesättning.

Ansökan

Urval och intervjuer kommer att ske löpande och det är därför bra om vi får din ansökan så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan i form av personligt brev och CV senast 22 oktober 2017 via vårt rekryteringssystem. Vi eftersträvar mångfald och värdesätter de kvaliteter som en jämn ålders- och könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

Vi undanber oss kontakt från kandidatförmedlingsföretag, rekryteringsföretag och internetsajter som är inriktade på att sälja annonser eller sälja rekryteringstjänster.

Kontaktperson

Ewa Ekman
VD/rektor
ewa.ekman@gtc.com
0708-58 19 93

25 oktober drar Produktionslyftets Startprogram igång

| Företagsutbildningar

Idag drar Produktionslyftets Startprogram ingång på Göteborgs Tekniska College. Temat för programmet är Lean och fyra företag från Västra Götaland och Halland är med för att lära sig mer om ämnet och se vad det kan innebära för sina respektive företag.

Startprogrammet består av fem gemensamma teori- och två coachtillfällen på varje företag. Ulf Johansson från Göteborgs Tekniska Colelge, Birgitta Öjmertz från SweRea/IVF och Hans Reich från Chalmers håller i programmet.

Läs mer på www.produktionslyftet.se

Möt oss på Gymnasiedagarna och Future Skills

| Göteborgs Tekniska College

Självklart finns vi på plats under Gymnasiedagarna och Future Skills 10-12 oktober på Svenska Mässan.

Nytt för i år är Future Skills, en mötesplats där unga får chansen att prata direkt med företag och utbildninsanordnare. På mässans utbildningstorg finns representanter från Göteborgs Tekniska College som berättar vad vi erbjuder i utbildningsväg. Vår gymnasieskola GTG finner ni i monter G01:27 på Gymnasiedagarna.

Frågor om vårt mässdeltagande besvaras av Hanna Geterud 031-760 34 40.


Vi finns på plats när Volvo Truck Center anordnar rekryteringsevent

| Yrkesvuxenutbildning

Lördag 30 september mellan klockan 11-14 anordnar Volvo Truck Center ett rekryteringsevent i Mölndal. På plats finns Göteborgs Tekniska College för att berätta om oss och vår mekanikerutbildning. Syns vi?

Vid årsskiftet slår Volvo Truck Center Mölndal upp portarna till Sveriges mest moderna serviceanläggning för lastbil och buss. Då verksamheten växer behövs duktiga mekaniker, kundmottagare, säljare och reservdelspersonal. Är det du?

Titta förbi på VTrC Mölndal, Metangatan 4, och prata med oss och kanske din framtida arbetsgivare. Givetvis bjuds det på mat och fika!

Läs mer på www.volvotruckcenter.se

Vi är stolta finalister till priset Utmärkelsen

| Gymnasieskola

I samband med Gymnasiedagarna och Future Skills kommer GR Skola Arbetsliv att dela ut priset Utmärkelsen till verksamheter som samverkar särskilt bra och kvalitativt mellan skola och arbetsliv. Och... vi är mycket glada att vi är en av finalisterna i kategorin Årets Gymnasieskola.

Vi är också väldigt glada att ett av våra ägarbolag, Volvo Group, är finalister i kategorin Arbetsliv. Prisutdelningen äger rum den 11:e oktober på Svenska Mässan och inleds av gymnasie – och kunskapslyftsminister Anna Ekström. 

Så... håll tummarna för oss och våra ägare. Stenhårt!

Welcome to our EPAPP conference October 4th

| Göteborgs Tekniska College

The knowledge and use of pneumatics is equally important to the industry all over Europe. Pneumatic systems are used in all manufacturing industries in Europe in as versatile areas as production, maintenance and construction. The knowledge and teaching of pneumatics isn't tied to a specific country, brand or factory which means that the competence needs are the same all over Europe. Project EPAPP has developed a standard European Pneumatics CBL course to develop Vocational training on EQF level 4 that meets the needs of the industry.

Welcome to our EPAPP conference October 4th 2017
The conference takes place in our premises at Volvo Cars Torslanda.

Program
09.00: Coffee, sandwich and check-in
09.20: Presentation of the project
10.20: Panel Discussions
10.50: Pneumatics “Pneumatics, It’s that easy”
11.15: Coffee and Network discussions ICT in Pneumatics
11.50: Summing up ideas for improvement from network discussions

Sign up here!

If you have questions about the conference or the project, please contact Josefine Larsson.

Josefine Larsson
josefine.larsson@gtc.com
+46 31 760 34 77

Från Hisingen till Gotland

| Göteborgs Tekniska College

I Almedalen möts varje sommar politiker, myndighetspersoner och företag för att diskutera aktuella frågor. I år finns även Göteborgs Tekniska College på plats i Visby. Vår VD/rektor Ewa Ekman lämnade Hisingen och tog med cykeln till Gotland i sällskap med Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef, och Anna Cato Moe, projektledare.

”Vi åker till Almedalen för att sprida goda exempel från vår verksamhet” säger Ewa. ”Det är också viktig för oss att vara med och påverka i skolutvecklingsfrågor och arbeta för att våra industritekniska utbildningar får så goda förutsättningar som möjligt. Och det får vi möjlighet att göra i Almedalen. På köpet får vi en riktigt bra omvärldsanalys som kan ligga till grund för kommande utbildningsstarter”.  

Ewa har bl.a. medverkat i Siemens forum om industrins digitalisering för konkurrenskraft, i Västsvenska Handelskammarens diskussion om lösningar på lärarbristen samt i Business Region Göteborgs seminarium om kompetensförsörjningsbehoven i den uppkopplade fordonsindustrin. Johan har berättat om Göteborgs Tekniska Colleges satsningar på utbildning för lärare i teknik och naturvetenskap på Teknik Colleges seminarium om industrins kompetensförsörjning 2030. Och Anna har deltagit i en dialog för nya perspektiv på kompetensutveckling för redan yrkesverksamma arrangerad av TCO och Saco.

Ansökan öppen till utbildningen Underhållstekniker - el och automation

| Yrkeshögskola

Vi tar fortfarande emot ansökningar till YH Underhållstekniker - el och automation.

Yrkeshögskoleutbildningen Underhållstekniker - el och automation är en helt ny utbildning för dig som både gillar ettor och nollor och att kavla upp ärmarna och lösa praktiska problem. Branschen skriker efter utbildade underhållstekniker och möjligheterna för ett utvecklande och välbetalt jobb efter examen är extra goda. Ta chansen!

Nyfiken? Här kan du läsa mer om utbildningen och hur du ansöker.

Vi ses väl i Almedalen?

|

Under Almedalsveckan 2017 har du chans att möta vår VD/rektor Ewa Ekman och Tekniksutvecklingshef Johan Bengtsson.

Brinner du, som vi, för frågor som rör strategisk kompetensförsörjning, digitalisering och utbildning inom industri- och fordonsteknik? Då vore det kul att mötas i Visby!

Både Ewa och Johan finns tillgänliga för panelsamtal och debatter etc. Kontakta Anna Cato Moe 0708-58 19 36 för att boka in oss på dina aktviteter!

Elva gymnasieungdomar fick motta stipendium under årets studentexamen

| Gymnasieskola

Under examensdagens mer högtidliga del delades ett antal stipendier ut, både från GTG och från skolans ägarbolag. Grattis säger vi till årets stipendiater Jacob Eriksson, Axel Hjelmqvist, Jesper Jäghagen, Axel Nilsson, Erik Almbratt, Johan Azrak, Erik Hedén, Sara Larsson, Kajsa Ströby, Simon Eklund och Anton Håkansson.

Jacob Eriksson, Zorn
- Teknikstipendium AB Volvo

Stipendiaten har uppvisat ett teknikintresse utöver det vanliga och är dessutom en kreativ innovatör med hög ambitionsnivå. Ett brett tekniskt kunnande kombinerat med ihärdighet och förmåga att ta till sig nya tekniska kunskaper, avspeglar sig ofta i arbetssättet och resultaten. Stipendiaten tillämpar sitt tekniska kunnande självständigt och bidrar ofta med nya och originella infallsvinklar.

Axel Hjelmqvist, Munch
- Ledarskapsstipendium AB Volvo

Stipendiaten har både i klassen och som VD i sitt UF-företag varit en drivande motor och energikälla till sina medkamrater. Alltid positiv och hängiven uppgiften har hen motiverat och hjälpt sina medarbetare så att de tillsammans arbetat fram ett lyckat koncept med affärsidé, produktutveckling samt skapat ett ändamålsenligt försäljningsmaterial där helheten följer en röd tråd. Stipendiaten har varit den ledare som kamraterna har kunnat luta sig mot och som alltid har gjort sig tillgänglig i processens alla delar.

Jesper Jäghagen, Picasso
- Teknikstipendium Volvo Cars Corporation

Genom sitt breda teknikintresse visar stipendiaten prov på en enastående förmåga att se lösningar på tekniska problem och hanterar dem på ett strukturerat sätt. Dessutom har hen mycket bra teoretiska kunskaper och initiativförmåga i kombination med självständigt tänkande. Stipendiaten visar stort engagemang och är alltid positiv och hjälpsam.

Axel Nilsson, Zorn
- Teknikstipendium Volvo Cars Torslanda

Stipendiaten har med sitt stora teknikintresse, visat enastående förmåga att gripa sig an komplexa uppgifter och söka information för att finna lösningar på dessa. Stipendiaten är initiativrik, envis, lyhörd och eftertänksam. Hen har på ett briljant sätt omsatt sina teoretiska kunskaper i det praktiska genomförandet och delar ödmjukt med sig av sitt kunnande.

Johan Azrak, Picasso
- Arbetslivsintegration

För extraordinära insatser under sina APL-perioder och för ett stort engagemang och mycket god förmåga att tillämpa förvärvade kunskaper inom aktuell profession tilldelas detta stipendium en deltagare som lyckats överträffa arbetsplatsens och handledarens förväntningar.

Erik Almbratt, Zorn
- Svein Holms stipendium

Deltagaren har bidragit med sin tid och ställt upp för deltagarna på GTG genom sitt stora engagemang i Deltagarkårens styrelse. Hen har visat på lyhördhet för sina skolkamraters tankar och arbetat ihärdigt med elevdemokratin på skolan med syfte att skapa gemenskap och tillfällen att mötas.

Erik Hedén, Beskow

Mottagaren av detta stipendium har från sin första dag på GTG visat ett mycket stort engagemang för sina studier. Hen har inte bara tagit ansvar för sina egna studier utan också, på ett självklart sätt, hjälpt sina klasskamrater, lärare och mentorer på rätt väg i klassrummet. Med ett genuint teknikintresse kombinerat med en humanistisk människosyn har stipendiaten varit en ambassadör för klassen Beskow, GTG och Volvobolagen.

Kajsa Ströby, Dali

Deltagaren har visat stort engagemang i sina studier, vilket också medfört till goda studieresultat. Hen sprider dessutom alltid en god stämning med sin positiva inställning och sitt glada humör!

Sara Larsson, Munch

Deltagaren har under alla sina tre år på GTG mött både lärare och klasskamrater med en inkluderande och öppen attityd. Hen är en pålitlig studiekamrat och har genom fokuserat skolarbete och nyfiken envishet alltid levererat hög och jämn kvalité, men även visat vägen för utveckling hos de övriga i klassen. Med sitt smittande leende och ett hjärta av guld lyser hen upp alla våra klassrum!

Simon Eklund, Picasso

Deltagaren har haft en fin utveckling genom sina tre år på GTG. Hen har vuxit in i ett tydligt och stödjande ledarskap, vilket varit extra synligt under gymnasiearbetet. Hen är närvarande och ansvarstagande både när det gäller egna och andras studier och har haft en sammanhållande roll i sin klass. Deltagaren har en positiv inställning som smittar av sig!

Anton Håkansson, Zorn

Deltagaren har under sin tid på GTG på ett föredömligt sätt visat upp ett stort tekniskt kunnande, ett innovativt och självständigt tänkande i kombination med ansvarstagande och samarbetsförmåga. Deltagaren har ett sympatiskt sätt gentemot kamrater och människor i sin omgivning och har bidragit till att skapa en positiv stämning i klassen och på skolan.

Högsta betyg för Daniel, Jimmie och Patrik i klass YHLog4

| Yrkeshögskola

När Daniel Mattsson, Jimmie Jonsson och Patrik Clasborg i klass YHLog4 mottog sina betyg i samband med examen från yrkeshögskoleutbildningen Produktionslogistik 200 YH-poäng i förra veckan var det med högsta betyg (väl godkänd) i alla kurser. Vi säger wow, bra jobbat och stort grattis!

Stadsminister Stefan Löfven besökte Möjligheternas Värld

| Gymnasieskola

I samband med IF Metalls kongress 19-22 maj på Svenska Mässan ställer projekt Möjligheternas Värld ut med sin fabrik som tillverkar leksaksbilar. På plats finns bland annat gymnasieungdomar från klass Beskow som läser tredje året på vårt industritekniska program och under kongressens tredje dag kom stadsministern Stefan Löfven på besök för att prata med våra ungdomar.

Möjligheternas Värld är ett projekt som drivs av oss sedan år 2012. Förutom fabriken som tillverkar leksaksbilar (Volvo så klart) kan besökaren delta i tolv stycken olika workshops om industriell digitalisering. Både fabriken och workshoparna bemannas av våra ungdomar tillsammans med lärare från skolan.

När Stefan Löfven besökte montern fick ungdomarna berätta om sin utbildning och vad som gör dem anställningsbara. De visade även stadsministern olika VR-applikationer.

Frågor om Möjligheternas Värld besvaras av Johan Bengtsson 031-760 34 68.


Myndigheten för yrkeshögskolan kvalitetsgranskar vår verksamhet

| Yrkeshögskola

Idag hälsar vi representanter från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, välkomna till oss för kvalitetsgranskning av våra yrkeshögskoleutbildningar.

MYH har i uppdrag att granska kvaliteten i de utbildningar som de ansvarar för. Granskningen görs i syfte att påverka och utveckla kvaliteten i enskilda utbildningar utifrån de mål som uttrycks i regelverket. MYH:s representanter kommer under dagen att träffa studerande, lärare, ledningsgrupp, utbildningsledare och administratörer.

Eventuella frågor om besöket besvaras av utbildningsledare Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Examen x2 på yrkeshögskolan

| Yrkeshögskola

Två klasser på yrkeshögskolan tar examen i veckan och vi önskar alla studerande ett stort lycka till i framtiden!

Först ut är klass YHLog4 som onsdag 17 maj tar examen från Produktionslogistik 200 YH-poäng. De studerande har under två års tid kombinerat arbete med studier hos oss - bra jobbat!

Fredag 19 maj är det klass YHProd6 tur att fira. De studerande har gått vår klassiker Produktionsutveckling 400 YH-poäng och de flesta i klassen har fått spännande jobb direkt efter utbildningen - grattis! Produktionslyftet startar två spännande program i höst

| Göteborgs Tekniska College

Nu finns det möjlighet för dig och ditt företag att medverka i Produktionslyftets spännande startprogram som genomförs under fem halvdagar med start i slutet av augusti. I Trollhättan kommer programmet handla om flödeseffektiv automation och i Göteborg blir temat Lean Production.

Produktionslyftet är ett omfattande nationellt program som initierades av Teknikföretagen och IF Metall. Tillsammans med Swerea IVF ansvarar vi för aktiviteter inom ramen för projektet i region Västsverige.

Läs mer:

Vid eventuella frågor är du är välkommen att kontakta Ulf Johansson 031-760 34 15.

Vi deltar på Vetenskapsfestivalen 8-12 maj

| Gymnasieskola

Tillsammans med Volvobolagen är vi med och arrangerar en spännande workshop utifrån temat tillit under Vetenskapsfestivalen 8-12 maj. Workshopen äger rum på Volvo Museum och tjugo klasser (år 8) från Göteborg är anmälda. Detta ser vi som ett ypperligt tillfälle att tillsammans med våra ägarbolag diskutera och inspirera kring framtidens teknik!

Våra tidigare gymnasiedeltagare Tobias Granberg, Johanna Wennberg, Nicklas Zikovic Karlsson och Emma Magnusson som idag arbetar som elevingenjörer på Volvo Cars kommer tillsammans med vår jokerlärare Oliver Lindberg ansvara för den del som handlar om produktuveckling. De kommer bland annat att diskutera och lyfta tankar kring kravsättning, idégenerering, skissteknik, CAD, materialval, prototoptillverkning och 3D-printning av en ny produkt.

Vidare kommer besökarna träffa ingenjörer och andra experter som berättar om hur Volvo ser på framtidens fordon och den digitala uppkopplingen av dessa. Besökarna kommer få fråga, uppleva och provåka simulatorer liksom gå en rundvandring på museet.

Frågor om skolans deltagande besvaras av Hanna Geterud 031- 760 34 40.


9 av 10 gymnasiedeltagare har ansökt om sommarjobb

| Gymnasieskola

Tack vare vårt avtal med Volvo Group och Volvo Cars har vi möjlighet att erbjuda våra gymnasieungdomar i år 2 och 3 sommarjobb i fyra veckor. Och... 9 av 10 deltagare har ansökt om plats sommaren 2017.

Tillsammans med ägarbolagen har skolan haft ett gemensamt informationstillfälle och ansökan med CV, personligt brev och svar i ett formulär skulle lämnats in senast 31 november 2016.

I nuläget arbetas det aktivt med att koordinera platserna och antalet deltagare har fördelats jämt mellan bolagen. Vårt mål är att samtliga deltagare ska få besked om definitiv sommarjobbsplacering senast under vecka 21.

Exempel på områden som sommarjobben kommer att vara inom är:

 • Produktion
 • Logistik
 • Ekonomi
 • Utveckling
 • IT

Sommarjobbsperioden startar efter respektive årskurs skolavslutning, vilket innebär vecka 24 eller 25.

Eventuella frågor besvaras av Daniel Perlhede 031-760 34 20.

Ökat söktryck till vår gymnasieskola

| Gymnasieskola

I början av april blev preliminärantagningen klar för de ungdomar som ska börja gymnasiet hösten 2017. Och... vi är mycket stolta och glada att vi även i år har ökat söktryck till vår gymnasieskola!

Teknikprogrammet är fortfarande populärast men störst ökning i antalet förstahandssökande per plats i jämförelse med fjolårets siffror är till ekonomiprogrammet som startade första gången i höstas. 

Till teknikprogrammet tar skolan in 96 ungdomar och till ekonomiprogrammet respektive industritekniska programmet blir det 32 ungdomar i varje klass.

Antalet förstahandssökande per plats:

 • Teknikprogrammet 1,6
 • Ekonomiprogrammet 1,3
 • Industritekniska programmet 1,0

Samtliga platser, totalt 160 stycken, är fyllda och reserver finns det gott om!

28 april har vi öppet hus på Yrkesvux

| Yrkesvuxenutbildning

Fredag 28 april välkomna vi dig som är nyfiken på att studera en yrkesvuxenutbildning.

Vi samlas klockan 9.00 i aulan på Volvo Lärcenter (PB) där vi kommer att berätta mer om de utbildningar vi genomför på udrag av Göteborgs Stad Arbetsmarknad och Vuxenutbildning och GR. 

Vägbeskrivning hittar du här och eventuella frågor besvaras av Luis Young 031-760 34 67.

27 april anordnar vi en arbetsmarknadskväll

| YrkesvuxenutbildningYrkeshögskola ANSÖK TILL YRKESHÖGSKOLAN

Torsdag 27 april mellan klockan 17-19 på Volvo Lärcenter (PB) anordnar vi en arbetsmarknadskväll för de klasser som tar examen på yrkesvux och yrkeshögskolan i vår.

Söker ditt företag produktionsutvecklare, produktionslogistiker, produktionstekniker eller automationstekniker är detta ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter med framtida medarbetare. Kontakta Andrea Palmberg 031-760 34 81 om ni vill vara med.

SHINE sprider innovation inom yrkesutbildningen

|

27 – 29 mars genomförde SHINE ännu en uppskattad spridningskonferens. Denna gång hade turen kommit till Bryssel. Temat för konferensen var innovativa ledningsmodeller för yrkesutbildning och vår representant Anna Cato Moe presenterade under konferensen SHINE:s senaste rapport ”Innovative Governance Modells for European HVET”.

I rapporten slår SHINE bl.a. fast att för att yrkeshögskolan och motsvarande utbildningar på EQF5 ska bli innovativa och framgångsrika bör alla intressenter, även studenter, få vara med och påverka utbildningen. Det krävs ett nära samarbete och kommunikation mellan alla parter, för då ökar möjligheterna att utveckla och genomföra nya idéer och innovationer. Slutligen rekommenderar SHINE att viktiga beslut om utbildningarna inte bara tas i Bryssel eller Hässleholm (hos Myndigheten för Yrkeshögskolan), utan att lokala intressenter i tex.Göteborg eller Skövde, kan vara med och påverka så att utbildningarna ger precis den kompetens de behöver.

Blir du nyfiken och vill veta mer om ”Innovative Governance Modells for European HVET”? Rapporten går snart i tryck och du är välkommen att höra av dig till projektledare Anna Cato Moe för att ta del av den.

Möt YH på Svenska Mässan 27-28 mars

| Yrkeshögskola ANSÖK TILL YRKESHÖGSKOLAN

27-28 mars mellan klockan 12-18 är vi på plats på Svenska Mässan när Metro arrangerar YH-mässa.

Kom förbi om du är nyfiken på oss och vår utbildningar!

Ny film om utbildningar inom tunga fordon

| Yrkesvuxenutbildning

På uppdrag av Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Göteborg (ArbVux) och Göteborgsregionen (GR) genomför vi yrkesvuxenutbildningar på gymnasial nivå med ett stort inslag av praktik på olika företag.  

Tidigare i år hade vi ett filmteam på besök i våra lokaler och resultatet blev en film om utbildningar inom tunga fordon. Ta en titt nedan - den blev riktigt bra!

Vi söker utbildare i fordonsteknik (tunga fordon)

| Göteborgs Tekniska College

För att nå vår vision att vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige behöver vi medarbetare som strävar efter det samma.

Vi söker personer som har ett stort engagemang för människors lärande och utveckling och som ständigt strävar efter att utvecklas inom sina ämnesområden och som pedagog. Vidare är man en lagspelare som uppskattar att ta ansvar och som drivs av högt uppsatta mål.

Vi arbetar aktivt med jämställdhet och att öka mångfalden inom vår verksamhet. Vi vill således ha en bra mix av personligheter, kvinnor och män i olika åldrar och med olika bakgrunder.

Lediga jobb

Möt oss på YH-mässan i Göteborg

| Yrkeshögskola

Torsdag 9 mars mellan klockan 10-18 är vi på plats på Nya Ullevi när Studentum arrangegerar YH-mässa.

Kom förbi om du är nyfiken på oss och vår utbildningar!

Återcertifierade inom Teknikcollege

|

Teknikcollege Göteborgsregionen har blivit certifierade för ytterligare en femårsperiod, likaså Göteborgs Tekniska College tillsammans med ytterligare ett gäng utbildningsanordnare. Hurra!

Teknikcollege Göteborgsregionen certifierades första gången i april 2008 och är ett samarbete mellan kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. 

Läs mer på www.teknikcollege.se


Nu följer vi upp gymnasiedeltagare som tagit examen från oss åren 2010-2016

| Gymnasieskola

Nu följer vi upp alla som tagit examen från gymnasieskolan GTG åren 2010 – 2016 med syfte att få en bild av våra studenters nuvarande sysselsättning och hur de ser tillbaka på gymnasietiden hos oss.

Uppföljningen är en del i vårt systematiska kvalitetsarbete och en viktig del i skolans varumärkesarbete. Dessutom ser våra ägarbolag skolan som en viktig del i sin långsiktiga kompetensförsörjning och följer med stort intresse deltagarnas utveckling efter gymnasietiden.

Vi samarbetar med Scandinfo och uppföljningen sker via sms och e-post under perioden 17 februari till 12 mars. Resultatet kommer att presenteras under våren.

Och... 2018 är det dags för vårt 20-årsjubileum! Genom deltagarnas svar hoppas vi få tips på hur det ska firas.

Har du frågor om allt från enkät till partaj, kontakta utbildningsledare Helene Halling 031-760 34 12.


Full pott i årets ansökningsomgång hos MYh

| Yrkeshögskola

Idag har Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh, meddelat vilka YH-utbildningar som kommer att få starta (och avslutas) under perioden 2017-2023. Till vår stora, stora glädje har Göteborgs Tekniska College beviljats båda de utbildningar vi sökt! 

Utbildningen Underhållstekniker - el och automation 420 YH-poäng är en helt ny utbildning som kommer att bedrivas på heltid. Produktionslogistik 200 YH-poäng har vi erbjudit tidigare och är en mycket populär utbildning som gör det möjligt att kombinera jobb med studier då den bedrivs på deltid-kvällstid. Vi har sedan tidigare beviljade medel att starta vår klassiker Produktionsutveckling 400 YH-poäng i september 2017.  

Mer information om våra utbildningar kommer att komma ut löpande under februari och sista ansökningsdag till samtliga våra utbildningar är 15 maj. 

Har du frågor gällande våra yrkeshögskoleutbildningar är du välkommen att kontakta utbildningsledare Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Nytt system för ansökan till yrkeshögskolan

| Yrkeshögskola ANSÖK TILL YRKESHÖGSKOLAN

Från och med 2017 ansöker man till våra yrkeshögskoleutbildningar via YH-antagning.se.

Inplanerade utbildningstarter hösten 2017 är vår klassiker Produktionsutveckling och efter 8 februari vet vi om vi får beviljade medel för utbildningar inom underhållsteknik och produktionslogistik.

Har du frågor om yrkeshögskolan är du välkommen att kontakta utbildningsledare Andrea Palmberg 031-760 34 81.

Ulf håller seminarium om framtidens tungmekaniker på Automässan

| Göteborgs Tekniska CollegeYrkesvuxenutbildning

Onsdag 18 januari klockan 11.15 håller Ulf Stålnacke ett seminarium om framtidens tungmekaniker på Automässan.

Ulf kommer att belysa frågeställinngar kring framtidens mekaniker inom tunga fordon. Vilka tekniska utmaningar kommer framtidens tungmekaniker att ställas inför? Vilka kompetenser efterfrågas? Hur skapar vi en attraktiv yrkesroll? Hur ska vi utbilda för att skapa anställningsbarhet? Seminariet hålls i lokal G1.

Ulf började sin fordonstekniska bana under gymnasietiden i Kiruna och har efter det arbetat som både mekaniker, teknisk support och eftermarknadschef inom tunga fordon, såväl i Sverige som utomlands. Ulf är idag utvecklingsansvarig och lärare hos oss.

Vill du komma i kontakt med Ulf når du honom via ulf.stalnacke@gtc.com alternativt 0733-71 36 41.

Självklart fanns SHINE på plats under Euroskills

|

Euroskills i Göteborg 1-3 december blev en stor succé och bjöd på många möten mellan studenter, utbildare och företag från hela Europa! Självklart fanns projekt SHINE också på plats.

Under rubriken Bäst i Europa berättade projektledare Anna Cato Moe om SHINE:s arbete med att ta fram Europas bästa yrkesutbildningar och kom med tips till ungdomarna i publiken om hur en riktigt bra yrkesutbildning kan hjälpa dem att anta utmaningen att också bli bäst inom sitt framtida yrke.

Vill du veta mer om projektet är du välkommen att kontakta Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Gymnasieminister Anna Ekström kommer på besök!

|

Många besökare lockas till vår region och oss när Euroskills äger rum på Svenska Mässan i slutet veckan. Och... vi är väldigt glada att få hälsa besökare från regeringen, Skolverket, Business Region Göteborg samt internationella gäster från både Island och Österrike välkomna till vår verksamhet på Volvo Torslanda.

På torsdag eftermiddag besöker gymnasieminsiter Anna Ekström både Volvo och Göteborgs Tekniska College, vilket känns väldigt roligt. Vår VD Ewa Ekman samt bitr. rektor på gymnasieskolan Lena Hammersberg kommer tillsammans med gymnasiedeltagarna Filip Rosén och Adam Arvidsson visa våra unika utbildningslokaler och berätta mer om vår verksamhet.

Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta vår VD Ewa Ekman 031-760 34 93.


Euroskills äger rum 1-3 december i Göteborg

| Göteborgs Tekniska CollegeGymnasieskola

1-3 december kommer ungdomar från hela Europa till Svenska Mässan för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet. Vill du besöka evenemanget kan vi med glädje meddela att det är fri entré!

Adrian Bentland, tidigare deltagare och numera utbildare hos oss, kommer representera Sverige i tävlingsgrenen mekatronik som är ett av 35 yrken som det tävlas i. Vi önskar honom ett stort lycka till!

 Klasserna H2A och Y2 på gymnasieskolan kommer finnas på plats och representera Volvo och Teknikcollege i deras montrar under tävlingsdagarna.

Mer information finner du på www.euroskills2016.com

10 november är det öppet hus på YrkesVux

| Yrkesvuxenutbildning

Torsdag 10 november har vi öppet hus på Volvo Torslanda för dig som är intresserad av våra yrkesvuxenutbildningar.

Ta chansen att se våra lokaler och få mer information om våra utbildningar mellan klockan 9-12.

Denna aktivitet anordnas genom Göteborgs Stad Arbetsmarknad och Vuxenutbildning.

Vid frågor, kontakta Luis Young 031-760 34 67.

Möt SHINE under EuroSkills i december

|

1-2 decemeber möter du SHINE på Euroskills drop-in-scen på Svenska Mässan.

Under rubriken Bäst i Europa berättar projektledare Anna Cato Moe om SHINE:s arbete med att ta fram Europas bästa yrkesutbildningar och kommer med förslag och tips om hur du kan ta del av de bästa utbildningarna som Yrkeshögskolan och Gymnasieingenjörsprogrammet har att erbjuda.

För mer information om denna aktivtet, surfa in på www.euroskills2016.com eller kontakta Anna Cato Moe 031-760 34 36.

Idag hade vi besök av ett filmteam på TLA

|

Torsdag 13 oktober fick lärare och studerande på YrkexVux besök av ett filmteam i våra lokaler på TLA. Teamets uppgift är att skapa en film som ska tydliggöra utbildningen Lastbilsmekaniker och som ArbVux kommer att använda i reklamsammanhang för att inspirera presumtiva studerande.

Radioreportage från Möjligheternas Värld

| YrkesvuxenutbildningGymnasieskola

4-6 oktober äger teknikmässorna Scanautomic och ProcessTeknik rum på Svenska Mässan. På plats finns Möjligheternas Värld, vår bilfabrik i minityr, tillsammans med lärare och deltagare från både gymnasieskolan och YrkesVux. Och... P4 Göteborg har rapporterat från mässan.


Expertpanel deltog under SHINE-konferensen

|

22 september arrangerades en spridningskonferens inom Project SHINE i våra lokaler på Volvo Torslanda (PB). Konferensen samlade gäster från när och fjärran för att lyssna på den expertpanel bestående av quadruple helix, dvs. beslutsfattare, företag, utbildningsanordnare och studenter, som debatterade hur Yrkeshögskolan och Gymnasieingenjörsprogrammet  kan bidra till kompetensutveckling, karriärutveckling och innovation i Västragötalandsregionen så väl som i Europa.

På bilden ser ni Therese Ydrén (VGR), Mansoor Phanivong (student Yh Göteborgs Tekniska College), Hans Almgren (Skolverket), Katarina Hjernestam (Yrgo), Maria Reinitz (MYH) samt Ewa Ekman (Göteborgs Tekniska College) representera quadruple helix. Moderator Anna Cato moe (Göteborgs Tekniska College).


Inspirationskväll om studier inom teknik

| Gymnasieskola

Tisdag 11 oktober klockan 18.00 bjuder vi tillsammans med Chalmers in föräldrar och ungdomar i årskurs 9 till en informationskväll om studier inom teknik. Kvällen äger rum i Palmstedtsalen (Kårhuset) på Chalmers Campus Johanneberg. Vi bjuder på fika från 17.30 i foajén.

Att tänka på, varför och vad händer sen?

 • Vad ska man tänka på inför valet av gymnasieprogram?
 • Varför läsa teknik och matematik?
 • Vad finns det för karriärvägar efteråt?

Anmäl görs via vårt digitala anmälningsformulär senast 9 oktober. Vid anmälan kommer du att få en bekräftelse till den mail du angav vid anmälan samt ett påminnelse-SMS dagen innan aktiviteten äger rum.

Vid eventuella frågpr är du välkommen att kontakta utbildningsledare Heléne Halling 031-760 34 12.

Platser kvar på Pneumatikutbildning 18-19 oktober

| Företagsutbildningar

Vi har ett fåtal platser kvar på vår utbildning Modern industriell pneumatik 18-19 oktober.

Efter genomgången kurs har du kunskaper och färdigheter för att arbeta effektivt med pneumatik i automatiserade produktionssystem. Kursen varvar teoretiska genomgångar med demonstrationer och praktiska övningar. Med dessa kunskaper får du nya infallsvinklar för att lösa automationsproblem i den dagliga verksamheten.

All nödvändig dokumentation, böcker samt laborationsmaterial tillhandahålls av oss. Vi uppdaterar kontinuerligt vår laborationsutrustning för att svara mot rådande teknikutveckling.

Intresserad av en plats? Kontakta vår försäljningschef Mikael Rosengren 031-760 34 09.


Ansök till Volvosteget senast 5 september

|

Nu är det snart dags för nästa omgång av Volvosteget – Volvokoncernens yrkesinriktade utbildning för ungdomar mellan 18-22 år. Du ansöker senast 5 september på www.volvosteget.se. Utbildningen börjar den 7 november.

Volvosteget är en chans att få utbildning och arbetslivserfarenhet inom industrin genom ett ettårigt program som varvar teori och praktik. Deltagarna får dessutom lön under hela utbildningsåret. Göteborgs Tekniska College ansvarar för teoriutbildningen i Volvosteget.

För att söka ska man vara 18–22 år, ha avslutat gymnasiet med godkända betyg i kärnämnena och vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Efter utbildningen får deltagarna ett certifikat som bevis på kompetens för att arbeta inom industrin. Volvosteget är ingen garanti för jobb inom Volvokoncernen, men utbildningen ger en stabil grund för ett framtida yrkesliv inom industrin.

Volvosteget finns på flera anläggningar runt om i landet.

Klassen Beskow är hemma från sin vistelse i Kenya

| Gymnasieskola

I början av augusti åkte klassen Beskow, som går tredje året på industritekniska programmet på vår gymnasieskolan GTG, tillsammans med fem lärare till Kenyas huvudstad Nairobi.

Under deras två veckor långa vistelse fick de bland annat genomföra ett ”design-build-test”-projekt tillsammans med gymnasieelever vid Soweto Academy, en skola som ligger i Nairobis största slumområde Kibera. De har också genomfört service- och underhållsarbeten på bland annat en dieselmotor som genererar elektricitet i området och besökt ett antal teknikföretag i landet.

- Deltagarna har fått träna problemlösning under riktigt tuffa förhållanden, berättar läraren Johan Bengtsson, som varit med klassen i Kenya.

De har alla bott tillsammans på Svenska skolan i Nairobi och efter två veckor med specifika arbetsuppgifter inom ramen för ett antal gymnasiekurser fick de deltagare som ville möjlighet att avsluta vistelsen med safari och Diani Beach.

Denna fantastiska resa har gått att genomföra tack vare finansiering via Atlas Partnerskap och sponsring från företag.

Triple Helix drabbar samman i en spännande paneldebatt

| Göteborgs Tekniska College

Amelie von Zweigberk från Teknikföretagen, Maria Reimertz från Myndigheten för yrkeshögskolan, Hans Almgren från Skolverket, Linus Glanzelius från Utbildningsnämnden i Göteborg och vår VD/rektor Ewa Ekman debatterar framgångsfaktorer för Europeisk yrkesutbildning under SHINE-konferensen i september.

Göteborgs Tekniska College har samlat viktiga representanter för organisationer och myndigheter med inflytande över yrkesutbildning, vad som i utbildningssammanhang brukar benämnas Triple Helix, för att diskutera på vilket sätt företag, myndigheter, politiker och utbildningsföretag kan bidra till att utveckla svensk yrkesutbildning.

Torsdag 22 september är du välkommen till Volvo Torslanda för att lyssna på vår panel och bidra med dina tankar om utbildning och kompetensförsörjning! Anmälan önskar vi senast 15 september via www.goteborgstekniskacollege.se/shine

Frågor om konferensen besvaras av projektledare Anna Cato Moe 031-760 34 36. 

Lena är gymnasieskolans nya biträdande rektor

| Gymnasieskola


Lena Hammersberg är ny biträdande rektor på GTG, en tjänst hon tillträdde vid terminsstarten.

- Det känns såklart jätteroligt och samtidigt som en stor utmaning. GTG är en enligt mig en skola med en tydlig och fantastiskt bra idé. Och... den är väl värd att både förvalta och utveckla, tycker Lena.

Lena började arbeta hos oss som lärare år 2006 och har framförallt undervisat i ämnen knutna till el, elektronik och programmering. Hon hann även arbeta som gruppledare för en av våra teknikgrupper innan hon för drygt två år sedan bytte jobb och blev utredare på Skolinspektionen.

- Jag längtade tillbaka och i våras fick jag förmånen att bli gruppledare för MA/NO-lärarna och då kunde jag inte motstå chansen att börja arbeta på GTG igen berättar Lena.

Lena är utbildad civilingenjör och har läst en kombinationsutbildning av teknisk fysik och elektroteknik i Linköping. Därutöver är hon utbildad lärare vid Göteborgs Universitet.

- På fritiden vill jag gärna hinna träna, men det blir inte mer än ett medlemskap i en orienteringsklubb. Sedan är jag scoutledare i Sisjö scoutkår för de allra yngsta. Jag går gärna på operan, gräver upp ogräs i trädgården eller sitter på verandan med en kopp te eller ett glas vin och en bok eller trevligt sällskap!

Vill du komma i kontakt med Lena når du henne via lena.hammersberg@gtg.se eller 031-760 34 57.

Vi har semesterstängt vecka 28-30

|

Vi har semseterstängt under veckorna 28-30. Och... vi vill dessutom passa på att önska er alla en skön ledighet med mycket sol, bad och allt annat som hör sommaren till.

Trevlig sommar!


Är Volvosteget något för dig?

| Göteborgs Tekniska College

Nu är det snart dags för nästa omgång av Volvosteget – Volvokoncernens yrkesinriktade utbildning för ungdomar mellan 18-22 år. Du ansöker mellan 1 augusti och 2 september på www.volvosteget.se. Utbildningen börjar den 7 november.

Volvosteget är en chans att få utbildning och arbetslivserfarenhet inom industrin genom ett ettårigt program som varvar teori och praktik. Deltagarna får dessutom lön under hela utbildningsåret. Göteborgs Tekniska College ansvarar för teoriutbildningen i Volvosteget.

För att söka ska man vara 18–22 år, ha avslutat gymnasiet med godkända betyg i kärnämnena och vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Efter utbildningen får deltagarna ett certifikat som bevis på kompetens för att arbeta inom industrin. Volvosteget är ingen garanti för jobb inom Volvokoncernen, men utbildningen ger en stabil grund för ett framtida yrkesliv inom industrin.

Volvosteget finns på flera anläggningar runt om i landet.

Examen x2 på yrkeshögskolan

| Yrkeshögskola

Två klasser på yrkeshögskolan har tagit examen från oss under vår och sommaren. 

Fredag 20 maj tog klass YHProd5 examen från Produktionsutveckling 400 YH-poäng. Utbildningen är en heltidsutbildning och de flesta i klassen fick arbete direkt efter examen. 

Onsdag 15 juni tog klass YHProt3 examen från Produktionsteknik 210 YH-poäng. De studerande har under två års tid kombinerat arbete med studier hos oss. 

Göteborgs Tekniska College önskar er ett stort lycka till i framtiden!

Ewa deltog i panelsamtalet Ingen lätt match

|

Under den nationella konferensen Ingen lätt match deltog vår VD/rektor Ewa Ekman i ett panelsamtal kring kompetensförsörjning i industrin. Just kompetensförsörjning stod i fokus för hela konferensen som riktade sig till beslutsfattare och representanter för både offentlig sektor och näringsliv.

Sveriges näringsliv och offentlig sektor står inför stora kompetensutmaningar. Hur kommer kompetensförsörjningsbehoven se ut framåt? Vilka är de största utmaningarna? Hur ska vi förhålla oss till digitaliseringen?

Tillsammans med Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst, Niklas Petterson, branschstrateg på Arbetsförmedlingen, Thomas Nilsson, VD på IDC West Sweden AB och Fredrik Adolfsson, regionutvecklingsdirektör VGR, deltog Ewa i ett regionalt panelsamtal där kompetensförsörjning i industrin diskuterades.

Konferensen ägde rum i Stockholm och arrangerades av Länsstyrelsen Stockholm, Länsstyrelsen i Västmanland, Region Skåne, Regionförbundet Sörmland, Region Östergötland, Region Örebro län och Västra Götalandsregionen.