Vanliga frågor

Vi får ofta frågor kring våra utbildningar och skolan. Här har vi försökt att besvara de frågor som ofta återkommer. Tryck på frågan så dyker svaret upp. Är det något annat du undrar över är det bara att kontakta oss via mail eller telefon.

Ulrika Aiff
Utbildningsledare
ulrika.aiff@gtc.com
0708-58 19 49


Vem får söka en yrkesvuxenutbildning på Göteborgs Tekniska College?

Du som har slutfört grundskola eller motsvarande fr.o.m 1 juli det år du fyller 20 år och är folkbokförd i Göteborgsregionens kommuner, dvs. Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn eller Öckerö.


Hur ansöker jag till en yrkesvuxenutbildning hos er?

Du ansöker till våra utbildning via  Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Göteborg (ArbVux) eller hos Göteborgsregionen (GR). 


Hur går antagningen till utbildningarna till?

Antagningen till våra utbildningar görs av Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Göteborg (ArbVux) eller Göteborgsregionen (GRVux). Vid frågor gällande antagning kontakta alltid din hemkommun.


När startar nya utbildningar?

Nya utbildningar starta oftast i januari, mars, augusti och oktober. Vanligtvis är sista dag att söka en utbildning ca två månader innan start. Det är bra att kontinuerligt gå in på hemsidorna för att se när nya utbildningar är sökbara. När utbildningarna är sökbara, kan du gå in på länkarna till ArbVux eller GRVux och titta i deras kurskataloger efter startdatum och sista ansökningsdag.


Hur avgörs vilka utbildningar som kommer att starta?

Alla våra utbildningar är framtagna efter behov i samverkan med branschen och våra uppdragsgivare. Bara utbildningar mot yrkesroller där det finns ett anställningsbehov får starta. ArbVux och/eller GRVux avgör baserat på arbetsmarknadens efterfrågan vilka utbildningar som ska få starta och vid vilken tidpunkt.


Hur ser en dag på Göteborgs Tekniska College ut?

Ingen dag är den andra lik på våra lärcenter! Vi blandar teori med praktik, laborationer, verkstadsarbete m.m. Vanligtvis har du en lektion på förmiddagen kl. 8.00 – 11.00, lunch, och en lektion på eftermiddagen kl. 12.00 – 16.00. Detta är en heltidsutbildning och du bör räkna med att avsätta 40 timmar i veckan för att klara utbildningen.


Vilka blir mina klasskamrater och hur ser en ”vanlig” student hos er ut?

Våra studerande utgör en härlig och färgsprakande blandning av olika åldrar, språk och bakgrund! Många är relativt nyblivna svenskar och ser en yrkesutbildning hos oss som ett bra sätt att etablera sig på arbetsmarknaden. Som så ofta i tekniksammanhang är männen fler än kvinnorna på våra utbildningar och det ser vi som en utmaning att förändra! Vi strävar efter mångfald så väl bland personal som studerande.


Hur är lärarna?

Hos oss möter du både lärare med teoretisk bakgrund från universitetet och utbildare med lång praktisk erfarenhet från branschen. Vi vill att våra lärare ska ha ska ha praktisk erfarenhet av de yrkesroller de utbildar mot och kunna dela med sig av sina egna erfarenheter av att arbeta i verkstad och industrin. Vi följer med i teknikutvecklingen och har kunskap om ny teknik. Pedagogisk kunskap är en viktig kompetens och vi strävar efter att all personal ska ha någon form av pedagogisk utbildning.


Är utbildningarna på heltid?

Ja, våra utbildningar är alla på heltid. 


Vad får jag för intyg när jag avslutat utbildningen?

Vid utbildningens slut får alla studerande ett intyg från oss med alla avklarade delkurser. 


Hur får jag mina betyg efter avslutad utbildning?

Ett samlat betygsdokument med dina betyg beställer du från ArbVux 031-368 30 00. 


Hur söker jag studiemedel från CSN?

Du ansöker själv om studiemedel genom att gå in på CSN:s hemsida www.csn.se. Välj bidrag och/eller lån, samt fyll i utbildningens terminstider och poäng enligt det underlag du fick i kallelsen från Göteborgs Tekniska College i samband med att du blev antagen.

 Får du problem eller har frågor om CSN är du välkommen att vända dig till vår administratör Åsa Blidby.

Åsa Blidby
Utbildningsadministratör
asa.blidby@gtc.com
0708-58 19 28


Vilka företag samarbetar Göteborgs Tekniska College med?

Vi samarbetar med en rad företag inom industrin och fordonsbranschen. De mest kända industriföretagen är förstås Volvobolagen med Volvo Personvagnar och Volvo Lastvagnar i spetsen, men också underleverantörer som IAC, Plastal och Johnson Controls finns i vårt nätverk. Inom verkstad och eftermarknad finns både de stora märkesverkstäderna som Bilia och Hedins och små lokala bilverkstäder bland våra partners.


Får man jobb efter en yrkesvuxenutbildning hos er?

Yrkesvuxenutbildningarna är framtagna i nära samarbete med branschen, vilket utgör en garanti för att du har rätt kunskap och rätt kompetens med dig efter avslutad utbildning. Med din praktik har du också skaffat dig ett nätverk och praktiska erfarenheter som gör dig anställningsbar. Några löften om jobb kan vi inte ge – men vi kan erbjuda dig verktygen som underlättar för dig att själv skaffa ett!