Fordonsteknik personbil

Som fordonstekniker arbetar du med att felsöka, demontera, rengöra, kontrollera, justera eller byta ut felaktiga eller utslitna delar. Dagens nyare fordon kräver dessutom att du har en fördjupad teknisk kunskap inom bl.a. elektronik och data. Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna få en anställning som fordonstekniker. I utbildningen ingår även praktik inom näringslivet. 

Vill du ha ett spännande jobb i framtiden?

En fordonstekniker har många möjligheter till varierande och spännande arbetsuppgifter. Tycker du det verkar intressant att analysera, reparera och utföra service och underhåll på fordon är detta kanske en utbildning för dig. Framtida arbetsplatser kan exempelvis vara verkstäder, bensinstationer, bärgningsföretag, däckfirmor, större åkeriföretag eller på Bilprovningen. Det finns ett behov av utbildade fordonstekniker med rätt kompetens för dagens moderna fordon. 

Utbildningens längd

Ca: 55 veckor heltidsstudier under dagtid, vilket motsvarar ca: 1400 gymnasiepoäng. 

Kurser

Delkurserna i utbildningen är på gymnasial nivå och läs gärna mer om respektive kurs på Skolverkets hemsida

  • Fordonsteknik introduktion
  • Personbilsteknik introduktion
  • Motor och kraftöverföring
  • Bromsar, kaross och chassi
  • Sammanfogningsteknik
  • Komfort och säkerhetssystem 1a
  • Reparation av personbil och lätta transportfordon

Studieform

Möjlighet till flexibla studier, lärarledda lektioner, laborationer, APU, självstudier samt handledning.

Förkunskaper

Kunskaper motsvarande grundskola i svenska eller svenska som andra språk samt matematik. Industrierfarenhet önskvärt. Vi erbjuder stöd i form av yrkessvenska för studerande med annat modersmål än svenska.

Ansök till utbildningen

Du ansöker via VUF.