Mekaniker tunga fordon

En mekaniker med inriktning mot tunga fordon arbetar med lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner. Det finns ett stort behov av utbildade mekaniker med rätt kompetens för dagens moderna tunga fordon. Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att få anställning som mekaniker.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna få anställning som mekaniker för tunga fordon på en verkstad. I utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment i skolans teori- och laborationssalar. Även praktik på verkstäder ingår.

Du får kunskaper i grundläggande lastbilsteknik och hur ett tungt fordon är uppbyggt. Du lär dig vad komponenter i ett fordon gör och hur de sitter ihop och fungerar tillsammans. 

Exempel på kurser:

  • Lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik 
  • Lastbilar och utrustning
  • Maskin- och lastbilsteknik introduktion
  • Reparation av lastbilar och mobila maskiner
  • Komfortsystem
  • Arbete från servicebil
  • Ellära
  • Matematik

En dag på jobbet

Som mekaniker arbetar du med att ta emot kunder, felsöka, demontera, rengöra, kontrollera, justera eller byta ut felaktiga eller utslitna delar. En mekaniker har många möjligheter till varierande och spännande arbetsuppgifter. 

Det är viktigt att du är serviceinriktad och duktig på att kommunicera med människor, eftersom moderna verkstäder fokuserar på kundbemötande som en viktig del av kundens helhetsupplevelse och du utgör företagets ansikte utåt i mötet med kunden. 

Framtida arbetsplatser kan exempelvis vara verkstäder, bärgningsföretag, större åkeriföretag eller Bilprovningen. 

Utbildningens längd

Studierna är på heltid och du läser cirka 57 veckor beroende på förkunskaper och din studietakt. Under juli månad är det studieuppehåll.

Studieform

Lärarledda lektioner, laborationer, APL, självstudier samt handledning.

Förkunskaper

Kunskaper motsvarande grundskola i svenska eller svenska som andra språk samt matematik. Industrierfarenhet önskvärt. Vi erbjuder stöd i form av yrkessvenska för studerande med annat modersmål än svenska.

Ansök till utbildningen

Du ansöker hos ArbVux eller GRVux.