Respekten för människan – grunden i Lean + att leda för kvalitet
Lean är mer än en metod och verktyg, det är ett tankesätt som bottnar i respekt för människan. När kombinationen mellan teknik och kultur uppstår kommer Lean till sin fulla rätt. Detta seminarium fokuserar på ledarskapet i Lean som till stor del avgör hur lyckad tillämpningen av metoden blir.

Ett välfungerade Lean-arbete, mer än metodik och verktyg
Lean är en metod som skapar värde för många verksamheter och organisationer. För att få ut det mesta av metoden behöver man inte bara ha en djup förståelse för metodiken och verktygen, utan även få till en lyckad kombination av teknik och kultur där ständiga förbättringar sker med respekt för människan. Ett välfungerande Lean-arbete får man inte på köpet av att använda sig av metoden utan det krävs att anpassa ledarskapet, kulturen och ha respekt för människor för att lyckas väl. Lean är mycket mer än en metod och verktyg – det är ett tankesätt som bottnar sig i respekt för människan.
Hur kan du som leder en verksamhet leda för kvalitet? En del av svaret är att skapa förutsättningar för delaktighet och det kommer du få veta mer om på det här seminariet. Att arbeta med kvalitetsarbete innebär att ställa frågor och göra synligt vad vi gör, varför vi gör det och vad det leder till. Genom att skapa förutsättningar för delaktighet i verksamheten ökar kvaliteten på arbetet. Det är när vi delar kunskap, utmaningar och utvärderar det vi gör som vi kan bli bättre.

Föreläsarna
Mia Ljungblom har lång erfarenhet inom ledarskap och har forskat kring Leans kulturella kopplingar. Hennes forskning har fokuserat på ledarskapet i Lean och vad det är som avgör hur väl Lean bidrar till verksamhetsutveckling. Hon har också studerat skillnaderna mellan väst och österländsk kultur kopplat till användningen av Lean-metoden. Monica Sjöstrand har en lång bakgrund som forskare och lärare inom i ledarskap, kvalitet och organisationsutveckling. Hon har arbetat som lärare och konsult och hon har ledarskapserfarenhet från olika verksamheter, såsom skola, sjukvård och militär.
Catalyst
Det övergripande målet med projektet Catalyst är att öka konkurrenskraften och lönsamheten hos företag inom tillverkningsindustrin. Det genom nya affärsmodeller och välstöttad omställning till en mer attraktiv, hållbar och cirkulär verksamhet. Genom de fem arbetspaketen; Identifiera, Planera, Genomföra, Samverka och Utvärdera får företagen inom projektet ta del av lärdom och kompetens från tidigare projekt. Målgrupp för projektet är små och medelstora tillverkande företag och projektet drivs i samverkan med IUC Väst, IUC Sjuhärad, IUC Halland, IDC och oss på Göteborgs Tekniska College. Catalyst finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.
Praktisk information och anmälan
Aktiviteten arrangeras som en del projektet Catalyst. Anmälan till seminariet görs direkt på IUC Sjuhärads hemsida, länk nedan!
Kontakta Noomi Bergström för mer information

- Namn: Noomi Bergström
Titel:Projektledare - E-post: noomi.bergstrom@gtc.com
- Telefon: 0708-58 19 55