Digitaliseringsledare smart industri
DISTANS/HALVFART. En utbildning för dig som är tekniker idag eller har arbetslivserfarenhet inom en tvärfunktionell roll i industrin och vill kompetensutveckla dig inom det absolut senaste i smart industri. Digitaliseringsledare smart industri bedrivs till största del på distans med en fysisk träff per termin.
Antal YH-poäng
200
Antal platser
35 st
Utbildningsstart
-
Ansök senast
Ej sökbar
Framtida yrkesroller
- Digitaliseringsledare smart industri
- Digital förändringsledare
- Industriell projektledare
- Digital verksamhetsutvecklare
- Lednings- och organisationsutvecklare smart industri
- Förändringsledare smart industri
Kursöversikt
5 YH-poäng motsvarar 1 veckas studier.
-
Agil projektledning och kommunikation 15 p.
Ger dig kunskaper och verktyg för att du självständigt ska kunna definiera, planera och genomföra agila projekt i industriell verksamhet. Kursen presenterar teorier för skriftlig och muntlig kommunikation på arbetsplatsen samt ger möjlighet att genom praktiska övningar pröva på olika kommunikationskanaler och verktyg.
-
Automation och robotteknik 15 p.
Kursen behandlar området automatiseringsteknik med dess olika sätt att automatisera från enkla pneumatiska lösningar till programmerbara PLC-system. Kursen ger inblick i industrirobotars användningsområden och deras betydelse i olika tillverkningssystem för automatiserad produktion, samt hur dessa olika utrustningar integreras. Kursen bedrivs i första hand på distans med hjälp av programvaror för att virtuellt designa och bygga upp automation men laborationer kan förekomma i skolans moderna laborationssalar för el, automation, robot- och styrtekniksutrustning.
- Digitalisering i den smarta fabriken 10 p.
- Digitaliseringsstrategi 15 p.
-
Examensarbete 50 p.
I denna kurs får du chansen att såväl konkretisera och utveckla som att komplettera alla de kunskaper du fått med dig under utbildningens gång. Genom detta arbete får du både verka och växa i din yrkesroll. Här får du använda det du lärt dig ifrån tidigare kurser i praktiken såsom projekt och förändringsledning.
Du får bland annat lära dig adekvata modeller för tids- och resursplanering, att välja lämpligt projektverktyg och att upprätta en projektriskanalys. Du kommer bland mycket annat att få kunskap om hur olika projektparametrar samverkar på en arbetsplats. Det kan vara att analysera ett problem och presentera ett förslag på en lösning.
-
Industriell IT 15 p.
Få inblick och förståelse för hur människa, maskin och process kommunicerar med varandra inom området industriell IT samt hur dessa tekniker kan användas för att styra och övervaka produktion. I kursen studeras upplägg, metoder, utrustning, funktion samt konfiguration av vanligt förekommande system. Exempel på kunskapsområden är nätverkstopologier, OSI-modellen, standarder, protokoll samt programmeringsverktyg för uppbyggnad, konfigurering och felsökning.
-
Industriella processer & dataanalys 30 p.
Denna kurs ger dig verktygen som krävs för att samla in data i en process och hur du använder den för att få ett fungerande flöde. Du lär dig även hur en organisation eller ett industriföretag får konkurrensfördelar genom ett holistiskt och effektivt processtänkande. Vidare ger kursen dig kunskap om verktyg för att kunna analysera och förbättra flöden. Stort fokus läggs på att arbeta med praktiska övningar och relevanta case i att tillämpa kvalitetsverktyg, metoder, processkartläggning, orsaksanalys och problemlösning.
-
Introduktionskurs 10 p.
Denna kurs behandlar bland annat utbildning i programvaror och rapportskrivning. Du får kunskap om vad för utrustning som krävs för att klara av en distansutbildning och får kunskap om Office 365. Du får lära dig hur du på bästa sätt kommunicerar och når ut till olika målgrupper, såväl retoriskt som informativt, via distans. I kursen ingår även att lära sig att använda Excel för specifik kalkylering.
-
Ledarskap i förändring 10 p.
Under denna kurs får du verktyg och medvetenhet för att leda förändringsprojekt och kommunicera med människor i olika roller inom och utanför företaget. En viktig del är hur förändringar i företaget påverkar de anställda och vad arbetslagstiftningen säger. Kursen syftar också till att genom ökad självkännedom ge ökad självkänsla för att kunna växa som ledare. Kursen tillhandahåller teorier i gruppdynamik, ledarskapsteori och personlig utveckling där fokus kommer att läggas på det agila ledarskapet. Genom gruppsamtal, självtester och praktiska övningar ges tillfälle att reflektera över den egna ledarrollen och förhållandet till arbetsgruppen samt hur ett effektivt arbetsklimat kan skapas.
-
Molnteknologi 20 p.
Kursen behandlar området molnteknologi. Här gås det igenom lite djupare de specifika möjligheterna med just molnteknologi. Du kommer att få lära dig att skicka upp och samla data och hur man sedan kan använda teknologin för att börja jobba med sin process. Du kommer också få en inblick i hur strategiskt viktigt det är att välja rätt molnleverantör och vad för påverkan det kan ha på hela organisationen. I den här kursen behandlas även IT-säkerhet på en övergripande nivå.
-
Programmering 10 p.
Berör grundläggande programmeringskoncept med hjälp av programmeringsspråket C++, vilket är vanligt förekommande i industrin. Kursen behandlar datatyper, operatorer, uttryck, satser, funktioner, arrayer, strängar, pekare samt objekt och klasser. Du lär dig också hur du skapar, utvecklar och anpassar objektorienterade applikationer samt tillämpar datalogisk teori. Vidare lär du dig problemlösning och problemstrukturering samt får inblick i programmeringens roll i informationstekniska sammanhang.

Digitaliseringsledare – rollen som ser helheten och driver utveckling i flera dimensioner
Högt upp på listorna för framtidens nya yrken ligger titlar som inleds med ordet digital. Och bakgrunden till det är självklar — framtiden är digital. Men ökad automatisering och digitalisering driver också på kompetenskraven. Vissa kunskaper dalar i vikt och andra ökar. Läs gärna vår artikel om varför framtidens industri behöver yrkesrollen.

Digitalisering är framtiden och det är viktigt att hänga med
Jennie Lundin hade inte planerat att börja studera men när hon läste kursöversikten på utbildningen väcktes en nyfikenhet. Hon gjorde en chansning och skickade in en ansökan. I höstas påbörjade hon sin andra yrkeshögskoleutbildning hos oss på Göteborgs Tekniska College.

Läraren Johannes svarar på frågor
Vi passade på att ställa några frågor om programmet och dess upplägg till läraren Johannes Persson.
Varför behövs rollen digitaliseringsledare på ett företag?
Idag är digitalisering så stort och komplext att det blir mer påtagligt för i stort sett alla avdelningar och funktioner. Helst skulle vi ju ha digitaliserat allting redan igår. Men för att lösa sin digitaliseringsresa krävs det väldigt mycket olika specialistkunskaper då det kan vara olika funktioner, programvaror, API:er, nätverk, teknologier med mera som ska prata med varandra. Företag har oftast inte råd att ha alla dessa kompetenser i huset utan det blir konsulter som kommer in och hjälper till. Vi på Göteborgs Tekniska College kom fram till att det behövs en spindel i nätet som kan prata med alla specialister och har förståelse och kunskap om vad de gör. Just därför tog vi fram utbildningen Digitaliseringsledare smart industri.
Vår förutbildning gör det möjligt för dig att bli antagen
Vi kommer att erbjuda en förutbildning på distans i delar av kurserna Matematik 2 och Produktionskunskap 1 under vecka 25 – 27. Du behöver inte ansöka till förutbildningen separat utan erbjudandet kommer att gå ut till de som har grundläggande behörighet men saknar behörighet i kursen efter att antagningen är genomförd i maj. Om det är fler sökande än antalet platser så kommer urval att genomföras baserat på ett särskilt prov. Den som genomför förutbildningen med ett godkänt resultat får automatiskt en plats på programmet.
Behörighetskrav
Gymnasieexamen eller motsvarande, 2 års erfarenhet från en tvärfunktionell roll inom industrin samt godkända betyg (eller motsvarande kunskaper) i följande kurser:
- Industritekniska processer 1
- Människan i industrin 1
- Produktionskunskap 1
- Matematik 2
Anordnare kan dock göra undantag. Sök om du är intresserad av utbildningen — du har alltid en chans att komma in!
Utbildningen kräver även:
- God datorvana
- Tillgång till dator med webbkamera, mikrofon och tillgång till Internet

Andra vanliga frågor
- Vem kan söka till utbildningen?
- Hur söker man?
- När och hur får jag veta om jag blivit antagen?
Fler spännande utbildningar
Heltid eller deltid. På plats eller distans. Vad passar dig bäst?Kontakta oss för mer information

- Namn: Andrea Palmberg
Titel:Verksamhetsledare yrkeshögskolan - E-post: andrea.palmberg@gtc.com
- Telefon: 0708 - 58 19 81

- Namn: Linn Ramstedt
Titel:Koordinator yrkeshögskolan - E-post: linn.ramstedt@gtc.com
- Telefon: 0733-71 36 06