Skip to content

HELFART/DAGTID. En helt ny utbildning för dig som trivs utomhus och vill arbeta med att åtgärda akuta fel, underhålla trans­for­ma­tor­sta­tioner och klättra i elstolpar. Utbild­ningen är ett år lång, terori varvas med lärande i arbete och du är berättigad till studiemedel via CSN.

Det finns ett mycket stort behov, både nationellt och regionalt, av distributionselektriker som arbetar med infrastrukturfrågor inom energiförsörjning. Elnätskapacitet är en förutsättning för att kunna möta den ständigt ökande efterfrågan på el till nya bostadsområden, en växande elintensiv industri och laddning för elbilar.


Utbildningsstart

18 okt

Ansök direkt

Vi tar emot ansökningar fram till utbildningsstart

Antal YH-poäng

220

Antal deltagare

30 st

Vi tar emot sena ansökningar

Vill du studera i höst? Sena ansökningar behandlar vi i tur och ordning och ju tidigare du ansöker, desto större chans till en plats på utbildningen.

Ansök direkt

Vår förut­bildning startar måndag 13 september

Saknar du betyg i Praktisk ellära 1? Vi erbjuder förut­bildning under hösten och klarar du den med ett godkänt resultat kommer du att få en plats på ordinarie utbild­ning med start i september. Ta chansen!

Behörighet

För att kunna antas till en utbildning på yrkes­högskolan måste du ha vissa förkun­skaper. Det kallas för behörighet. Behörig­hets­kraven till Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng är att du ska ha en gymna­si­e­examen eller motsvarande samt godkänt betyg i kursen Praktisk ellära 1.

Lärande i arbete

Redan under utbild­nings­pe­rioden får du prova på yrket. Under din LIA kommer du att vidare­ut­veckla dina kunskaper från skolan på en arbetsplats. Här får du arbets­livs­er­fa­renhet och kontakter som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbild­ningen. I skolans nätverk finns stora och små företag som öppnar dörrarna för dig som studerande!

Läs mer om LIA


Framtida yrkesroller

 • Distri­bu­tions­e­lekt­riker
 • Indust­ri­e­lekt­riker
 • Linjemontör

Kursö­versikt

5 YH-poäng motsvarar 1 veckas studier.

 • Distri­bu­tionsnät 40 p.
 • Elkrafts­teknik 40 p.
 • ESA & EBR 10 p.
 • Examens­arbete 20 p.
 • Lärande i Arbete 50 p.
 • Schemaläsning & nätstruktur 20 p.
 • Säkerhet vid utförande av arbete 20 p.
 • Trans­for­ma­tor­sta­tioner 20 p.

Jag förstår inte varför inte fler väljer att jobba med detta.”

När Johanna Harling skulle välja utbildning stod det mellan hennes intresse, grisarna, och att lära sig någonting nytt. Nyfiken­heten var den starkaste drivkraften. Nu är det bara tre veckor kvar till examen och det är en förvän­tansfull tjej som lämnar skolan och hoppar rakt in i den nya yrkesrollen som elmontör på Trollhättan Energi.

Energi­bo­lagen letar med ljus och lykta efter elmontörer

- Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag går direkt från skolan till en fast tjänst hos Trollhättan Energi. Även om jag kanske inte kommer att jobba med detta för alltid har jag fått en ovärderlig kunskap som jag kommer ha med mig hela livet, säger Johanna.

Och jobb finns det gott om. Trollhättan Energi är en av arbets­gi­varna i Västra Götalands­re­gionen som med ljus och lykta letar efter elmontörer.

- Vi ser ett stort behov nu och de kommande åren med flera pensions­av­gångar och en bransch i förändring. På fem år behöver vi rekrytera minst fem nya elmontörer, säger Lil Krus HR-generalist på Trollhättan Energi.

Varje dag är Troll­hät­te­borna beroende av att någon fixar så att elen funkar och som elmontör hos Trollhättan Energi jobbar du med allt från att bygga nya stationer, leta kabelfel och göra servi­sänd­ringar till att ansluta nya kunder till elnätet. Du arbetar nästan alltid dagtid förutom var sjunde vecka då du har bered­skaps­vecka vilket innebär att du får vara beredd på att rycka in när som helst under dygnets timmar.

Ett arbete med både ansvar och frihet

- När allt funkar som det ska märker de flesta inte av oss, men när något verkligen går fel, som att en elkabel blir avgrävd eller när det är storm och ett träd trillar över en elledning, då är de flesta glada att vi finns. Bered­skaps­veckan ger en extra krydda till jobbet. Dessutom är du alltid ledig dagen efter beredskap vilket innebär långhelg, säger Johanna.

Som elmontör är det viktigt att du är driven och noggrann, det du gör behöver gå rätt till och säkerheten är alltid i fokus. En annan viktig egenskap är att du ska kunna ta folk och vara social.

- Som elmontör träffar du många kunder och det är viktigt att kunna lyssna in och förstå deras behov, det är ju faktiskt därför vi finns här, under­stryker Johanna.

Med facit i hand och att grisarna på mormor och morfars gård fick stå åt sidan och bli en fritids­sys­sel­sättning är ingenting Johanna ångrar.

- Jag förstår inte varför inte fler väljer att jobba med detta. Det är världens bästa jobb. Du lär dig massor, det innebär mycket ansvar men också mycket frihet. Du känner att du är behövd, avslutar Johanna.

Flera energibolag står bakom utbildningen

Utbild­ningen är framtagen tillsammans med flera energibolag i Västra Götalands­re­gionen, däribland Göteborg Energi, Trollhättan Energi, Falbygdens Energi, Vara Energi, Falkenberg Energi, Mölndal Energi, Lerum Energi, Uddevalla Energi och Kungälv Energi.

Vanliga frågor

 • Vem kan söka till utbildningen?
 • Hur söker man?
 • När och hur får jag veta om jag blivit antagen?

Du hittar alla svar här!

Kontakta Andrea Palmberg för mer information

Foto av Andrea Palmberg