Skip to content

Ett år med distansutbildning – Covid-19 tvingade ut oss på en utvecklingsresa!

Ordspråket inget ont som inte har något gott med sig stämmer in på vad Covid-19 fört med sig till oss på Göteborgs Tekniska College. Det mesta med Covid är ont och gör ont, men jag tänker inte fokusera på det fruktans­värda som pandemin fört med sig i denna hälsning, utan snarare försöka se på vad vi har lärt oss och vad som utvecklat oss

Vi har genom Covid-19 ställt om och tvingats arbeta annorlunda, testa våra gränser och vi har utsatts för många prövningar. Detta har stärkt oss. Idag för ett år sedan - den 18 mars 2020 skickade jag information till all personal på Göteborgs Tekniska College om att nu går vi över till distansstudier på grund av smittspridningen i landet. Då trodde vi att det skulle vara tillfälligt. När vi diskuterade initialt trodde vi att det skulle vara över till sommaren. Vi gick från att vara en uttalad på plats-verksamhet till att bli en digital- distansskola.

Sjumilakliv inom digitalisering
Vi var faktiskt väl förberedda för en omställning – under hösten 2019 lade vi en digitaliseringsplan och i början av 2020 hade vi våra första gemensamma utbildningstillfällen för att kunna ta steget till att flytta hela företagets digitala infrastruktur från egen server till molnet med basen i @microsofts Teams och en ny lärplattform @Haldor. Denna plan fick sjösättas direkt genom övergången till distansstudier och redan den 18 mars tvingades vi ta det stora steget. Lärare, studerande, personal och deltagare ställde om och ställde upp för att möjliggöra fortsatt undervisning. Nu efter ett år känns det nästan lite magiskt – vi har trots allt fixat det hitintills! Tänk så mycket vi har lärt oss, både lärare och studenter! Ett fantastiskt arbete gjort av er lärare, elevhälsoteam, IT-personal och alla, alla ni deltagare på GTG under detta corona-år.

Insikter under pandemin
Jag är fullt medveten om att undervisning på distans inte alls är vad vi önskar och att både skola och undervisning är bäst på plats – och att distansstudier har varit svårt för många och att läsåret inte blivit som vi önskade oss - så har vi lärt oss så mycket längst vägen. Mycket handlar såklart om IT, teamsmöten och distanspedagogik men vi har också lärt oss mycket om oss själva som bottnar i självledarskap. Det har blivit tydligt för många, både vuxna och ungdomar om vad man behöver för att må bra och vad man behöver för att kunna gripa sig an och fixa situationen. Viktiga kunskaper att ha med sig framåt i livet.

Teknikbolagen behöver bred kompetens
Teknikföretagen i Sverige går riktigt bra trots pandemin, två av våra ägarbolag @AB Volvo och @Volvo Cars visar på positiva resultat och har stora behov av blivande medarbetare med rätt kompetens. För att behålla sin plats på marknaden behöver Sverige ha tekniker med bred kompetens. Goda baskunskaper är en självklarhet men också god förståelse för vad nya teknologier, nya situationer och nya utmaningar kräver av oss. Vår tredje ägare @Göteborgs stad har även de ett stort behov av utvecklingsdrivna tekniker som är väl förberedda för teamwork.

Jag är övertygad om att när vi lägger pandemin mer bakom oss kan se det stora kompetensklivet vi gjort tillsammans. Vi har även verkligen insett vad vi betyder för varandra – gemenskapen vi skapar tillsammans är ovärderlig.

Vi längtar tills vi får ses igen!

Ewa Ekman

Kontakta Ewa Ekman för mer information

Foto av Ewa Ekman

← Till nyhetsarkiv