Distributionselektriker
HELFART/DAGTID. Vill du spendera mer tid utomhus? Vill du arbeta med att åtgärda akuta fel, underhålla transformatorstationer och klättra i elstolpar? Sök vår nya nationella yrkesutbildning Distributionselektriker och bli eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen är ett år lång och teori varvas med lärande i arbete (praktik) på företag.
Antal poäng
200
Antal platser
20
Utbildningsstart
9 sep
Ansök direkt
Det finns platser kvar
Ansökan är öppen
Du ansöker till utbildningen via YH-antagning.se där du skapar ett konto som gör att du lätt kan följa antagningsprocessen. Har du pågående studier just nu kan du alltid komplettera med dina betyg längre fram.
Informationsmöte 13 augusti klockan 16.00
Tisdag 13 augusti vill vi hälsa dig som är nyfiken på oss och utbildningen Distributionselektriker välkommen till våra lokaler på Volvo Torslanda. En möjlighet att få fördjupad information om utbildningens kurser, träffa lärare och ta en titt i våra lokaler.
Då vi ska in på Volvos fabriksområde krävs anmälan, vilket görs via länken nedan.👇
Behovet av distributionselektriker är mycket stort
Det finns ett mycket stort behov, både nationellt och regionalt, av distributionselektriker som arbetar med infrastrukturfrågor inom energiförsörjning. Elnätskapacitet är en förutsättning för att kunna möta den ständigt ökande efterfrågan på el till nya bostadsområden, en växande elintensiv industri och laddning för elbilar.
Att arbeta som distributionselektriker är fritt och omväxlande. Du arbetar praktiskt utomhus och då det finns elnät över hela Sverige, både i samhällen, längs vägar och ute i skog och mark, är det en stor variation på miljön där en arbetar.
Programmet passar dig som…
- Är nyfiken och gillar att lösa praktiska problem
- Älskar att vara utomhus
- Söker ett fritt och omväxlande arbete
- Vill bidra till grön omställning av vårt samhälle
Flera energibolag står bakom utbildningen
Utbildningen Distributionselektriker är framtagen tillsammans med flera energibolag i Västra Götalandsregionen, däribland Göteborg Energi, Vattenfall, One Nordic, Nordion energi, Falkenberg Energi, Mölndal energi, Kungälv energi, Nätkraft Borås och Ale el.
Lärande i arbete
Redan under utbildningen får du prova på yrket. Under din LIA kommer du att vidareutveckla dina kunskaper från skolan på en arbetsplats. Här får du arbetslivserfarenhet och kontakter som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
Beroende på intresse och förkunskaper matchas du via coachande samtal till en praktikplats som passar just dig. Arbetsuppgifterna varierar beroende på företag men kan exempelvis vara inom:
- Högspänning
- Lågspänning
- Ställverk
- Industrin
Kursöversikt
- Elsäkerhetsarbete ESA
- Låg- och högspänningsnät samt nätunderhållsarbete i stadsnät och på luftledningsnät
- Ellära för distributionselektriker
- Nät- och transformatorstationer
- Lärande i arbete
Framtida yrkesroller
Enligt SCB:s långsiktiga prognoser kommer det år 2030 att saknas 100.000 teknikutbildade personer inom energibranschen. Även de regionala elbolag som står bakom utbildningen vittnar om att kompetensbehovet är stort framöver. Du behövs! Efter utbildningen kan du söka jobb som exempelvis:
Distributionselektriker
Distributionselektriker arbetar med att bygga nya kraftledningar, underhålla befintligt ledningsnät som består av luftledning eller jordkabel och att åtgärda akuta fel vid strömavbrott. Yrkesrollen arbetar med hela systemet av ledningar, ställverk och transformatorer.
Linjemontör
Linjemontörer jobbar med att bygga och underhålla elnät.
Vad gör en distributionselektriker?
När Johanna Harling skulle välja utbildning stod det mellan hennes intresse, grisarna, och att lära sig någonting nytt. Nyfikenheten var den starkaste drivkraften. Nu är det bara tre veckor kvar till examen och det är en förväntansfull tjej som lämnar skolan och hoppar rakt in i den nya yrkesrollen som elmontör på Trollhättan Energi.
Ett hållbart samhälle behöver distributionselektriker
Vi kan läsa om det dagligen och vi ser konkreta bevis på det så fort vi ger oss ut på vägarna. Vårt samhälle lämnar alltmer fossila energikällor till fördel för förnybara. Och i fotspåren av utvecklingen kommer elektrifieringen. Elektrifieringen av samhället sägs vara kärnan i det hållbara energisystemet.
Behörighet
Du är behörig till utbildningen om du är 20 år gammal och har godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen eller har likvärdiga kunskaper.
Behörig kan du också vara genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller om du slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan.
Det finns flera vägar att bli antagen till utbildningen. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om vilka alternativ det finns för dig att läsa vår nationella yrkesutbildning.
Vi har några platser kvar — ansök idag!
Du ansöker till utbildningen via YH-antagning.se där du skapar ett konto som gör att du lätt kan följa antagningsprocessen. Har du pågående studier just nu kan du alltid komplettera med dina betyg längre fram.
Vanliga frågor
Om nationell yrkesutbildning
Nu drar pilotverksamheten nationell yrkesutbildning igång, en helt ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna. Utbildningsformen tar sin utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan, vilket innebär att utbildningarna ska ge de studerande teoretisk förankring inom yrkesområdet i kombination med lärande i arbete.
Kontakta oss för mer information
- Namn: Andrea Palmberg
Titel:Verksamhetsledare - E-post: andrea.palmberg@gtc.com
- Telefon: 0708 - 58 19 81
- Namn: Jim Laaksonen
Titel:Programansvarig Distributionselektriker - E-post: jim.laaksonen@gtc.com
- Telefon: 0729-73 77 92