Skip to content

”Jag förstår inte varför inte fler väljer att jobba med detta.”

När Johanna Harling skulle välja utbildning stod det mellan hennes intresse, grisarna, och att lära sig någonting nytt. Nyfiken­heten var den starkaste drivkraften. Nu är det bara tre veckor kvar till examen och det är en förvän­tansfull tjej som lämnar skolan och hoppar rakt in i den nya yrkesrollen som elmontör på Trollhättan Energi.

Energibolagen letar med ljus och lykta efter elmontörer

- Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag går direkt från skolan till en fast tjänst hos Trollhättan Energi. Även om jag kanske inte kommer att jobba med detta för alltid har jag fått en ovärderlig kunskap som jag kommer ha med mig hela livet, säger Johanna.

Och jobb finns det gott om. Trollhättan Energi är en av arbetsgivarna i Västra götalandsregionen som med ljus och lykta letar efter elmontörer.

- Vi ser ett stort behov nu och de kommande åren med flera pensionsavgångar och en bransch i förändring. På fem år behöver vi rekrytera minst fem nya elmontörer, säger Lil Krus HR-generalist på Trollhättan Energi.

Varje dag är Trollhätteborna beroende av att någon fixar så att elen funkar och som elmontör hos Trollhättan Energi jobbar du med allt från att bygga nya stationer, leta kabelfel och göra servisändringar till att ansluta nya kunder till elnätet. Du arbetar nästan alltid dagtid förutom var sjunde vecka då du har beredskapsvecka vilket innebär att du får vara beredd på att rycka in när som helst under dygnets timmar.

Ett arbete med både ansvar och frihet

- När allt funkar som det ska märker de flesta inte av oss, men när något verkligen går fel, som att en elkabel blir avgrävd eller när det är storm och ett träd trillar över en elledning, då är de flesta glada att vi finns. Bered­skaps­veckan ger en extra krydda till jobbet. Dessutom är du alltid ledig dagen efter beredskap vilket innebär långhelg, säger Johanna.

Som elmontör är det viktigt att du är driven och noggrann, det du gör behöver gå rätt till och säkerheten är alltid i fokus. En annan viktig egenskap är att du ska kunna ta folk och vara social.

- Som elmontör träffar du många kunder och det är viktigt att kunna lyssna in och förstå deras behov, det är ju faktiskt därför vi finns här, under­stryker Johanna.

Med facit i hand och att grisarna på mormor och morfars gård fick stå åt sidan och bli en fritids­sys­sel­sättning är ingenting Johanna ångrar.

- Jag förstår inte varför inte fler väljer att jobba med detta. Det är världens bästa jobb. Du lär dig massor, det innebär mycket ansvar men också mycket frihet. Du känner att du är behövd, avslutar Johanna.

Text och bild: Sofi Kristiansson

Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng

I oktober startar vi en helt ny yrkes­hög­sko­le­ut­bildning för dig som i framtiden vill söka ett jobb likt Johannas. Det finns ett mycket stort behov, både nationellt och regionalt, av distri­bu­tions­e­lekt­riker som arbetar med infra­struk­tur­frågor inom energi­för­sörjning. Utbild­ningen är ett år lång, bedrivs på heltid och du är berättigad till studiemedel via CSN.

Läs mer om utbildningen

Behörighet

För att kunna antas till en utbildning på yrkes­högskolan måste du ha vissa förkun­skaper. Det kallas för behörighet. Behörig­hets­kraven till Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng är att du ska ha en gymna­si­e­examen eller motsvarande samt godkänt betyg i kursen Praktisk ellära 1.

Saknar du betyg i Praktisk ellära 1?

Vi erbjuder en förut­bildning i kursen Praktisk ellära 1 med start 13 september. Klarar du den med ett godkänt resultat kommer du att få en plats på ordinarie utbild­ning som startar i höst. Ta chansen!

Ansök nu — börja plugga i höst

Sena ansökningar behandlar vi i tur och ordning och ju tidigare du ansöker, desto större chans till en plats på utbildningen.

Direkt till ansökan

Kontakta oss för mer information

Foto av Andrea Palmberg
Foto av Susanne Larsson

← Till nyhetsarkiv