Skip to content

3D-Action 2.0: Upptäck möjlig­heterna med additiv tillverkning

Projektet 3D-Action 2.0 fungerar som en katalysator för att öka medve­ten­heten och kunskapen om additiv tillverkning samt dess fördelar hos små och medelstora företag i Västra Götaland.

Om projektet

Målbilden för 3D-action 2.0 att skapa en världsledande position för svensk industri inom additiv tillverkning (AM). Sprunget ur erfarenheter från projektets föregångare (3D-action), ska 3D-action 2.0 vara den katalysator som ökar medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning och dess fördelar hos små och medelstora företag. Därigenom kan dessa företag öka sina möjligheter att göra investeringar och satsningar i intelligent teknik.

Projektet bidrar till att små och medelstora företag ökar sin beställarförmåga för kommersialisering av hållbara och digitala lösningar, genom den innovationspotential AM erbjuder. Projektet stärker även det regionala samarbetet mellan företagen, akademi, företagsfrämjare, offentliga organisationer samt stora företag - aktörer som primärt representerar affärsutveckling, praktisk tillämpning av tillverkning, perspektiv på hållbarhet och innovationer. Syftet med projektet är helt enkelt att små- och medelstora företag får rätt stöd i omställning till AM-teknik för en mer konkurrenskraftig verksamhet.

Drivkraften för implementering av additiv tillverkning ser olika ut inom olika branscher. Det kan vara lägre klimatavtryck, kortare ledtider, möjlighet till innovativ design, lättviktslösningar och konsolidering av delar, eller decentraliserad tillverkning och digitala lager. Eller ren nyfikenhet kanske? Tröskeln för att börja använda additiv tillverkning kan tyckas hög, men genom projektet 3D-Action 2.0 kan små- och medelstora företag få hjälp med vägledning och stöd för att säkerställa att företaget väljer rätt nivå och riktning redan från start.

Tre större aktiviteter

3D-Action 2.0 är uppbyggt kring tre större aktiviteter:

  1. Frukost- och Inspi­ra­tions­se­mi­narier, som visar på möjlig­heterna med additiv tillverkning och en rad olika aspekter som design, tillverkning, hållbarhet, mångfald, digita­li­sering, reservdelar med mera. 
  2. Företags­besök och förut­sätt­nings­studier, vilket innebär att medarbetare inom 3D-Action 2.0 kommer att besöka ett antal företag i regionen med intresse för additiv tillverkning med syftet att genom en struk­tu­rerad dialog med företagen utvärdera potentialen att använda tekniken och ge rekom­men­da­tioner om nästa steg.
  3. Omställ­ningsfas, genom kostnadsfri workshop med fokus på möjligheter med additiv tillverkning, hos de företag som identi­fi­erats ha potential att använda tekniken. Görs i anslutning till Appli­ka­tions­center för additiv tillverkning.

Goda exempel från deltagare i 3D-Action

Här är två företag som delar med sig av sina erfaren­heter av additiv tillverkning, möjligheter såväl som utmaningar: 

3D-printning öppnar nya dörrar för Totech | RISE
Additiv tillverkning lyfte Nordholms produktion | RISE

Appli­ka­tions­center för additiv tillverkning

3D-Action 2.0 är ett fristående projekt, men med koppling till Appli­ka­tions­center för additiv tillverkning genom delad infra­struktur och personal. På så vis kan vi säkerställa att små och medelstora företag i Västra Götaland får ett starkt och hållbart stöd, där nya forsk­nings­re­sultat direkt förmedlas till rätt intres­senter via projektet 3D-Action 2.0. Dessutom bildas en arena för samskapande och kunskaps­ö­ver­föring, där partner­fö­retag i Appli­ka­tions­center för additiv tillverkning kopplas ihop med regionens små och medelstora företag.

Finansiärer

Projektet medfi­nan­sieras av Europeiska unionen, Västra Götalands­re­gionen (VGR) och RISE via Appli­ka­tions­center för additiv tillverkning.