Bli kvalitetstekniker inom batteritillverkning
HELFART/DAGTID. Nu har du chansen att som kvalitetstekniker inom batteritillverkning ta klivet in i en bransch i ständig utveckling och där du får vara med och forma morgondagens hållbara energilösningar. Programmet är ett år långt, teori varvas med lärande i arbete och du är berättigad till studiemedel via CSN.
Antal YH-poäng
220
Antal platser
32 st
Utbildningsstart
26 aug
Ansök
Vi tar emot sena ansökningar
Ansök direkt
Vi tar emot sena ansökningar till utbildningen. Ansök via YH-antagning.se där du skapar ett konto som gör att du lätt kan följa antagningsprocessen. Sena ansökningar behandlas löpande, i den mån det finns platser kvar på utbildningen.
Var med och kvalitetssäkra framtidens batteriprodukter
I rollen som kvalitetstekniker inom batteritillverkning ansvarar du för att det som produceras lever upp till de krav kunder och företag ställer på produkten. Det innebär att du utför kontroller av både produkter och tillverkningsprocesser för att säkerställa att de följer standarden. Du använder olika mätverktyg, både IT-baserade och traditionella verktyg, som mikroskop eller mikrometer. Om du upptäcker avvikelser är det din uppgift att undersöka och analysera orsaken till detta, tex med hjälp av olika modeller för rotorsaksanalys, och säkerställa att felen inte uppstår igen. I rollen som kvalitetstekniker kommer du att arbeta i produktionsmiljö men även i särskilda kvalitetslabb.
Programmet passar dig som…
- Vill utvecklas och lära dig mycket om batteriproduktion
- Är intresserad av teknik och teknikutveckling
- Vill bidra till den gröna omställningen av vårt samhälle
– Anna Cato Moe, Academy Manager på NOVO EnergyKompetens inom kvalitetsteknik är en mycket viktig del inom batteriproduktion och vi på Novo Energy ser fram emot att samarbeta med Göteborgs Tekniska College kring denna utbildning.
Lärande i arbete
Redan under utbildningen får du prova på yrket. Under din LIA-period samt examensarbete kommer du att vidareutveckla dina kunskaper från skolan på en arbetsplats. Här får du arbetslivserfarenhet och kontakter som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
Industrin har ett stort kompetensbehov av utbildade kvalitetstekniker och flera tar emot LIA-studenter från oss, däribland Volvo Cars och NOVO Energy.
Kurser
5 YH-poäng motsvarar 1 veckas studier.
-
Batteriets funktion och batteritillverkning 25 p.
Syfte och mål med kursen är ge kunskaper om batterisystemets konstruktion och komponenter, dess råvaror, sammansättning i anod- och katodmaterial och kännedom om batteritillverkningsprocessen. Kursen fokuserar på tillverkning av batterier och förutom kunskaper om batteriets funktion ska de studerande få kännedom om den specifika miljön och omgivningsförhållandena dvs. renrumstyper samt om den strikta processkontrollen av kontaminering och upprätthållande av renlighet genom hela tillverkningsprocessen samt hantering av kemikalier, elektrodmaterial och sammansättning och elektrolytegenskaper.
-
Examensarbete 20 p.
Syfte och mål med kursen är att konkretisera, utveckla och komplettera de kunskaper den studerande fått inom den skolförlagda utbildningen samt till att ge den studerande branschkännedom och erfarenheter som förberedelse för fortsatt utbildning inom kvalitetsteknik och för att verka och växa i yrkesrollen. Du genomför enskilt eller i mindre grupp ett examensarbete på en arbetsplats motsvarande 4 veckors heltidsarbete. Examensarbetet genomförs i projektform. I projektet beskriver och analyserar du ett problem och presenterar ett förslag på lösning, alternativt gör en beskrivning och analys av ett företags flöden eller en enskild process med förslag på förbättringar. Projektet skall redovisas muntligt och skriftligt. Du ska lämna in en teknisk rapport inom ramen för utbildningen som tar sin utgångspunkt i ett källkritiskt förhållningssätt.
-
Kommunikation & teknisk engelska 20 p.
Syfte och mål med kursen är att ge de kunskaper, insikt och färdigheter i att skapa en effektiv ich tydlig kommunikation, både på svenska och engelska. Kursen syftar till att förbereda dig på den kommunikation som krävs i utövandet av yrkesrollen och ger dig möjlighet att träna upp sin kommunikativa förmåga på engelska genom att tala och fokusera på olika tekniska ämnesområden. Fokus läggs på muntlig kommunikation och tränas genom övningar som är knutna till fackspråk i yrkesvärlden.
-
Kvalitetsteknik 40 p.
Kursen syftar till att ge praktisk och teoretisk kunskap i kvalitetsteknik och hur man bedriver ett modernt kvalitetsarbete i en organisation eller ett produktionssystem, som tillverkar varor och tjänster. I kursen behandlas metoder och verktyg som behövs i det förebyggande kvalitetsarbetet samt förståelsen för offensiva kvalitetssatsningars gynnsamma effekt på ett produktionssystem/organisations konkurrenskraft och lönsamhet. Stort fokus läggs på att arbeta med praktiska övningar och relevanta case i att tillämpa kvalitetsverktyg, problemlösningsmetodik, statistisk processtyrning, orsaksanalys och kvalitetssäkring. Kursen reflekterar också över kraven inom batteritillverkning och samtliga krav på stabila processer och regelbunden kontroll för att bibehålla för säkerhet, kapacitet och effektivitet. Kursen ger dig möjlighet till certifiering inom Six Sigma (yellow belt).
-
Lärande i arbete 40 p.
Syftet med kursen är att omsätta den teori du fått till dig genom den skolförlagda delen av utbildningen till praktik på en arbetsplats. Du får träna din kompetens på en kvalitetsavdelning och specialiserar dig inom ett eller flera områden ifrån utbildningens kurser. Några exempel på detta kan vara att du genomför ett förbättringsarbete i syfte att säkerställa standardiserat arbetssätt, åtgärda avvikelse genom systematisk problemlösning och strävan mot att producera fler högkvalitativa produkter på ett mer hållbart och kostnadseffektivt sätt.
-
Mätinstrument & mätteknik 25 p.
Syfte och mål med kursen är dels att ge teoretiska kunskaper om mätteknik inom batteritillverkning, mätnoggrannhet och aktuella mätområden och storheter. Du ska också utveckla kunskaper för att kunna välja rätt mätteknik och mätinstrument samt sammanställa ett helt mätsystem från fysiska objekt till mätdata i dator. Kursen ger färdigheter i att använda relevant utrustning. Dessutom ska du utföra relevanta mätningar och dra korrekta slutsatser om mätdata.
-
Produktionssystem & Lean Production 30 p.
Syfte och mål med kursen är dels att ge kunskaper om produktionssystemet och förståelsen för ett konsekvent sätt att tänka med fokus på kundtillfredsställelse och att eliminera förluster och slöseri i en organisation eller industriföretag. Förutom kunskaper om systemets helhet och dess systemkomponenter, t.ex. människor, automation och processer behandlar kursen hur ett tillverkande företag får konkurrensfördelar genom ett effektivt Lean-tänkande och en tillämpad Lean-filosofi. Kursen tillhandahåller kunskaper om produktionssystemets centrala delar och dess samverkan, relevanta Leanverktyg, nödvändiga för att åstadkomma effektiva flöden. Stort fokus i kursen är att arbeta med praktiska övningar och relevanta case. En central del är att genomföra Leanspelet för att öva färdigheter som är kopplat till ett produktionssystem.
-
Tillämpad matematik och statistik 20 p.
Syfte och mål med kursen är dels att ge de kunskaper och färdigheter i att använda kalkylprogrammet Microsoft Excel som krävs för fortsatta studier och för att vara verksam i yrkesrollen, samt kunskaper i matematik och färdigheter i att använda de matematiska och statistiska verktyg som krävs för dataanalys och kvalitetstekniska beräkningar. Kursen ska öka självständigheten och initiativförmågan vid problemlösning och även ge en inblick i lämpliga matematiska och statistiska tillämpningar. I kursen arbetar du med tillämpningar från relevanta delar av övriga kurser för att tillämpa statistiska metoder och problemlösningsmetodik. Kursen visar hur man tolkar statistik och använder olika typer av ekvationer och exponentialfunktioner, arbetar med enhetsomvandlingar och hur potensberäkningar kopplas till detta. Stor vikt i kursen läggs också vid att analysera och värdera beräknade resultat för att kunna bedöma ett beräknat värdes rimlighet. Kursen genomförs delvis i skolans datasalar där du får möjlighet att under handledning träna på att arbeta i Excel.
Framtida yrkesroller
Just nu finns ett särskilt stort behov av kompetens inom kvalitet vid batteritillverkning.
- Kvalitetstekniker inom batteritillverkning
- Produktionstekniker inom batteritillverkning
- Tekniker inom batteritillverkning
Behörighet
För att kunna antas till en utbildning på yrkeshögskolan måste du ha vissa förkunskaper. Det kallas för behörighet. Behörighetskrav för programmet Kvalitetstekniker inom batteritillverkning är Gymnasieexamen eller motsvarande samt godkänt betyg i följande kurser:
- Matematik 2
- Teknik 1 eller Industritekniska processer 1
Saknar du kurserna ovan finns det flera andra vägar att bli antagen till utbildningen, exempelvis genom reell kompetens eller vår förutbildning. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om vilka alternativ det finns för dig att läsa på vår yrkeshögskola!
Vår förutbildning gör det möjligt för dig att bli antagen
Saknar du betyg i någon eller några av behörighetskurserna kan vår förutbildning med inriktning matematik och/eller indutriteknik vara en väg in till utbildningen. Vi antar löpande och i mån av plats till förutbildningen. Genomför du förutbildningen med godkänt resultat kommer du automatiskt erbjudas plats på programmet. Förutbildningen äger rum i våra lokaler med start 29 juli och berättigar dig till studiemedel via CSN.
Så ansöker du till förutbildningen
Du börjar med att ansöka till programmet Kvalitetetstekniker inom batteritillverkning via YH-antagning.se. När vi gått igenom din ansökan och ser att du har grundläggande behörighet till studier på yrkeshögskolan, men saknar behörighet i en eller fler kurser, kan vi i mån av plats erbjuda dig plats på vår förutbildning. Du kommer då få en ansökningslänk till förutbildningen samt information om hur du ansöker till den.
Ansök direkt
Vi tar emot sena ansökningar till utbildningen. Ansök via YH-antagning.se där du skapar ett konto som gör att du lätt kan följa antagningsprocessen. Sena ansökningar behandlas löpande, i den mån det finns platser kvar på utbildningen. Har du pågående studier just nu kan du alltid komplettera med dina betyg längre fram.
Fler spännande program startar i höst
Kontakta oss för mer information
- Namn: Andrea Palmberg
Titel:Verksamhetsledare yrkeshögskolan - E-post: andrea.palmberg@gtc.com
- Telefon: 0708 - 58 19 81
- Namn: Emina Atic
Titel:Programansvarig kvalitetstekniker inom batteritillverkning - E-post: emina.atic@gtc.com
- Telefon: 0708-58 19 21