Skip to content

Diana satsade 100% och såg varje tillfälle i skolan och på praktiken som sin framtid

Efter tre år som montör i kaross­fa­briken på Volvo Cars kände Diana Balcacian att hon ville vidare. Hon trivdes med sin arbets­givare och för att skapa möjligheter till vidare­ut­veckling inom företaget sökte hon till vår klassiker Produk­tions­ut­veckling 400 YH-poäng. Direkt efter examen fick Diana ett nytt spännande jobb som mättekniker inom Manufacturing Engineering på Volvo Cars.

På Dianas nuvarande avdelning kan man kort sammanfatta att de arbetar globalt med att säkra geometrin på bilarna, både i tidig utvecklingsfas samt i löpande produktion.

-Jag arbetar med att utföra mätningar, analyser, samt redovisning av resultat i form av rapporter. Jag mäter allt från små detaljer till kompletta bilar och detta med verktyg som CMM-maskiner, scanning och optisk mätutrustning. Jag trivs väldigt bra i min nuvarande tjänst och lär mig otroligt mycket varje dag, berättar Diana.

När hon började leta efter en utbildning för att bredda sina kunskaper fångade Produktionsutveckling 400 YH-poäng hennes intresse. Kurslistan var spännande och att den två-åriga utbildningen innehöll hela fyra praktikperioder såg hon som positivt. Efter att ha besökt skolan under ett öppet hus där hon träffade både studerande och lärare bestämde hon sig för att skicka in en ansökan.

-Efter att jag blivit antagen tog jag studieledighet från min dåvarande arbetsplats. Jag började sedan studera på heltid samtidigt som jag arbetade extra på banan i fabriken, förklarar Diana.

Diana tycker hela utbildningen hade ett bra upplägg och var välplanerad med tydliga mål inför varje kurs samt hade bra uppföljningar efter avslutad kurs. Tempot och nivån beskriver hon som lagom och kursinnehållet tycker hon både var intressant och användbart.

- Att studera på Göteborgs Tekniska College var jättebra! Lärarna är erfarna, duktiga och förståeliga med mycket kunskap samt väldigt bra pedagogisk förmåga för att lära ut. Jag uppskattade blandningen av både inlämningar och tentor samt teoretiska och praktiska övningar, förklarar hon.

Upplägget med många lektioner på plats i skolan, vilket leder till att man lär känna både sina klasskamrater och lärare skapar en trygghet och bra gemenskap. Hon säger att hon hade turen att hamna i en härlig klass med fantastiska klasskamrater som spred mycket glädje och energi, vilket var en stor motivationsfaktor till att varje dag komma till skolan och göra sitt bästa!

Utbildningen innefattas av fyra LIA-perioder och Diana spenderade sina två sista perioder där hon idag har sin anställning.

- LIA:n gör det möjligt att tillämpa det man lär sig i skolan ute i arbetslivet. Dessutom öppnas nya dörrar och möjligheter för anställning. Se bara hur det gick för mig, avslutar Diana med ett leende.

Tjänsteresa till Gent

Bilden i intervjun är tagen i Gent dit Diana åkte på sin första tjänsteresa för att supportera vid införandet av den nya XC40 elbilen som ska byggas där.

Dianas tre favoritkurser

Kvali­tets­teknik

En bred kurs som samman­fattar mycket kring kvalitet där du få gå in på djupet och får en bred förståelse för vad kvalitet innebär, hur du uppnår bra kvalitet, hur du ser över din kvalitet, kvali­tets­problem, toleranser, proces­spridning, verktyg för att ta dig ann kvali­tets­av­vi­kelser med mera. Bra kvalitet är avgörande för ett företag och dess överlevnad, vilket gör detta till en kurs som jag är oerhört tacksam över att ha fått läsa. 

Produk­tions­e­konomi

Jag har alltid tyckt om att räkna och tillämpa siffror, genom tydliga och korrekta beräkningar kan du bevisa investe­ringar, resultat, vinster med mera för vem som helst på företaget. 

Organi­sation och ledarskap 

Kul innehåll, bra och spännande övningar, utvecklades personligt. En viktig kurs som jag har stor nytta av och även kan se tillbaka till om jag en dag vill ta steget till att bli ledare.

Artikel i GP

I början av januari publicerade Göteborgs Posten artikeln Här är de korta utbild­ningarna – som kan ge dig en hög lön där Diana intervjuades.

Läs artikeln

Frågor?

Har du frågor om vår utbildning Produk­tions­ut­veckling 400 YH-poäng är du välkommen att kontakta verksam­hets­ledare Andrea Palmberg andrea.​palmberg@​gtc.​com


← Till nyhetsarkiv