Skip to content

Vi välkomnar blivande distributionselektriker till yrkeshögskolan

Idag hälsar vi närmare 30 studerande välkomna till vår helt nya yrkes­hög­sko­le­ut­bildning Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng. En utbildning som leder till en yrkesroll som ligger helt rätt i tiden och där kompe­tens­be­hovet är enormt ute i landet. 

Flera studerande påbörjar en karriärväxling

För att möta den ständigt ökande efterfrågan på el till nya bostadsområden, en växande elintensiv industri och laddning för elbilar behövs utbildad personal. Därför känns det extra roligt att idag hälsa närmare 30 personer välkomna till yrkeshögskolan på Göteborgs Tekniska College. I klassen är 17 % kvinnor, 65 % har gått vår förutbildning i praktisk ellära som vi erbjudit under hösten och flera tar klivet och påbörjar en karriärväxling med målet att byta bransch och arbetsuppgifter efter examen.

Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen har våra studerande hos oss. Vi har arbetat länge med att ta fram bra utbildningsmaterial, rekrytera kunniga lärare och skapa moderna utbildningsmiljöer.

– Andrea Palmberg, verksamhetsledare

Flera energibolag står bakom utbildningen

De studerande kommer som grund att vara i skolan cirka tre dagar i veckan och utbild­ningen kommer i hög grad att vara praktisk utomhus. Just nu byggs en övnings­miljö i form av ett spänningslöst nät hos Göteborg Energi med lokaler och mark precis utanför vårt lärcenter på Volvo Torslanda. 

Utbild­ningen som är ett år lång innefattas av tio veckor lärande i arbete (LIA). Under dessa veckor får de studerande arbets­livs­er­fa­renhet och värdefulla kontakter som mycket väl kan leda till jobb direkt efter examen. Flera energibolag i regionen står bakom utbild­ningen, bland annat Göteborg Energi, Kungälv Energi, Trollhättan Energi, Falkenberg Energi, Lerum Energi, Mölndal Energi och Nordion Energi, och med stor sannolikhet kommer dessa bolag rekrytera studerande om ett år då behovet av utbildad personal är stort. 

Det är inte bara de studerande som är nya utan även huvud­lä­raren Jim Laaksonen som började arbeta hos oss i augusti. Jim har en gedigen bakgrund som distri­bu­tions­e­lekt­riker och arbetar hårt för att ta fram ett riktigt bra utbild­nings­ma­terial.

Dagens utbild­nings­start är den första av totalt tre beviljade starter. Nästa utbild­nings­start är hösten 2022 och ansökan öppnar i januari.

Vill du ta emot en studerande på LIA?

Att öppna dörrarna för en studerande under en eller flera LIA-perioder är en utmärkt möjlighet att få hjälp med projekt som ditt företag annars inte skulle ha haft möjlighet att prioritera. Det kan också utgöra ett enkelt och smart sätt att pröva på en kandidat för en eventuell nyanställning. Vi på vill skapa en vinna-vinna-relation med ditt företag – tveka inte att höra av dig till vår arbets­livsko­or­di­nator Hans med förslag på framtida samarbeten!

Hans Rosén
📧 hans.​rosen@​gtc.​com
📱 0708 – 58 19 41

Nyfiken på utbildningen?

Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng är ett år lång, teori varvas med lärande i arbete och berättigar till studiemedel via CSN.

Läs mer


← Till nyhetsarkiv