Filippa praktiserade på Renault Trucks i Lyon
När dagarna var som kortast och regn varvades med snö i Göteborg befann sig yrkeshögskolestudenten Filippa Claesson sig i den franska staden Lyon. Anledningen? Hon tog möjligheten att göra sin tredje LIA-period utomlands, närmare bestämt på Renault Trucks.
Blivande produktionsutvecklare
Filippa läser sista terminen på vår tvååriga yrkeshögskoleutbildning till produktionsutvecklare. I utbildningen ingår fyra perioder Lärande i arbete, LIA, där den studerande får möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken på ett företag inom den industritekniska sektorn.
Tack vare beviljade medel från Universitets- och högskolerådets (UHR) program Erasmus+ har Göteborgs Tekniska College möjlighet att erbjuda studerande praktik utanför Sveriges gränser. Under tredje LIA-perioden tog Filippa chansen att praktisera fem veckor utomlands, närmare bestämt på logistikavdelningen Order Office på Renault Trucks i Lyon.
– Filippa ClaessonJag hade som huvuduppdrag att utforma en kravspecifikation för ett verktyg som ska användas dagligen vid ett uppföljningsmöte. Därefter skapa en visualisering av verktyget.
Utvecklades som person
Under praktikperioden bodde Filippa i en lägenhet i centrala delen av staden, vilken skolan hjälpte henne att hitta. På fritiden passade hon på att utforska Lyon och umgås med personer som hon lärt känna på praktikplatsen.
– Filippa ClaessonUnder dessa veckor lärde jag mig mycket nytt, utvecklades som person och fick en inblick i en annan kultur.
Sista terminen på utbildningen
Praktikperioden i Lyon var lyckad och nu är Filippa tillbaka i skolbänken för sista terminen på utbildningen Produktionsutveckling 400 YH-poäng. Hon tycker utbildningen är lärorik och rolig, har ett bra upplägg och där de fyra LIA-perioderna gör det möjligt för henne att applicera de teoretiska delarna i praktiken.
– Filippa ClaessonJag går i en bra klass med trevliga klasskamrater och har väldigt duktiga lärare som själva har erfarenheter inom yrket. Det gör att det blir många verklighetsrelaterade exempel, det tycker jag är intressant.
Varit nyfiken på industrin sedan gymnasiet
Filippa har tidigare arbetat som orderadministratör på Telia och som montör på Volvo Lastvagnar i Tuve. Nyfikenhet på industrin har hon haft sedan hon gick ut gymnasiet och det var just därför hon sökte till Volvosteget — Volvo Lastvagnars yrkesinriktade utbildning. Intresset för industrin växte mer och mer med tiden och när hon bestämde sig för att studera vidare kom utbildningen Produktionsutveckling upp i tankarna. Hon läste igenom kursplanen mer djupgående på hemsidan och tyckte det var intressanta kurser och en stor fördel att utbildningen innehöll hela fyra praktikperioder.
I slutet av maj tar Filippa examen och är då redo för nya spännande utmaningar inom industrin. Hon tycker utbildningen gett henne bra inblick i yrkeslivet, att lärarna är duktiga, erfarna och undervisar på ett pedagogiskt sätt. Att skolan dessutom erbjuder bra vägledning och tips inför praktikperioderna är ett plus i kanten.
Avslutningsvis summerar hon Göteborgs Tekniska College med tre ord; inspirerande, motiverande och lärorik.
Filippas tre favoritkurser
Produktionsteknik
I denna kurs fick jag lära mig hur man kan påverka produktionsprocessen och dess lönsamhet, identifiera flaskhalsar i produktionen och förstå hur det påverkar produktionsflödet.
Lean Production
Här lärde jag mig hur man ska tänka och arbeta när man fokuserar på total kundtillfredsställelse och genom vilka metoder man kan eliminera slöserier i en verksamhet.
Kvalitetsteknik
Kursen gav mig förståelse om vad kvalité innebär, hur man arbetar med kvalité med rätt val av verktyg och metod.
Beviljade medel från Erasmus+
Det är tack vare beviljade medel från Universitets- och högskolerådets (UHR) program Erasmus+ som denna möjlighet kan ges. Göteborgs Tekniska College är ackrediterade hos UHR sedan 2016 och har genom programmet samarbeten med ett tjugotal företag, skolor och organisationer runt om i Europa. Det är dit vi sänder både studerande på praktik och medarbetare på jobbskuggning, men vi driver även ett flertal innovations- och förbättringsprojekt tillsammans.
Kontakta oss för mer information
- Namn: Andrea Palmberg
Titel:Verksamhetsledare yrkeshögskolan - E-post: andrea.palmberg@gtc.com
- Telefon: 0708 - 58 19 81
- Namn: Michael Bergström
Titel:Programansvarig Produktionsutveckling - E-post: michael.bergstrom@gtc.com
- Telefon: 0708-58 19 82