Distributionselektriker - ett varierande, roligt & viktigt yrke
I höstas startade Distributionselektriker 220 YH-poäng för första gången. En ett-årig heltidsutbildning inom ramen för yrkeshögskolan där teoretiska studier varvas med praktiska moment och lärande i arbete. Jim Laaksonen är ansvarig lärare för utbildningen och har själv arbetat i yrkesrollen i många år och vet precis vad branschen efterfrågar för kompetenser hos de som ska verka i yrket i framtiden.
Ett varierande, roligt och viktigt jobb
Distributionselektriker är ett framtidsyrke där du får vara med och bygga framtidens samhälle. Rollen passar dig som gillar att lösa praktiska problem, är noggrann och trivs med att arbeta ute. Det finns många olika områden att specialisera sig mot, vilket gör arbetet varierande och roligt. Läraren Jim beskriver att ena dagen kan du exempelvis arbeta med att bygga kraftledningar till nya bostadsområden medan nästa dag innebär att du ska installera en ny transformatorstation eller montera ett serviceskåp. Arbetet är fysiskt krävande och bedrivs mestadels utomhus i alla väder, året om.
Efter att ha arbetet några par år i rollen ingår ofta beredskapsjour i tjänsten förklarar Jim. Då får du exempelvis åka ut på larm om ett område blivit strömlöst eller något avvikande har hänt i elnätet. Arbetet bedrivs dygnet runt under beredskapen. Samverkan mellan landets energibolag gör det också möjligt till resor i tjänsten, då handlar det exempelvis att hjälpa till vid större stormar och oväder.
– Jim Laaksonen, ansvarig lärareNär jag arbetade som distributionselektriker gillade jag framförallt att arbeta i större projekt där mycket kontakt med kunder och beställare ingick. Då fick jag möjlighet att styra mina arbetsmoment mot en tidsplan, vilket krävde planering och att jobba mot uppsatta mål, det gillar jag.
En ny utbildning inom yrkeshögskolan
Första klassen började i höstas och består idag av 24 studerande berättar Jim. De flesta kommer från arbetslivet, ofta från en helt annan bransch, medan några sökte till utbildningen direkt efter gymnasiet.
Utbildningen bedrivs på heltid under ett år där teoretiska studier varvas med praktiska moment. De teoretiska lektionerna med mer traditionell undervisning hålls inne i skolans huvudbyggnad vid Volvo Torslanda medan majoriteten av de praktiska momenten görs utomhus i vår nybyggda utomhusmiljö med bland annat tio stycken kraftledningsstolpar.
Exempel på praktiska moment:
- Skarva kabel
- Montera kabel- och fasadmätarskåp
- Öva på att klättra med sele och stolpskor
Jim förklarar att målet under utbildningstiden är de studerande ska lära sig att bygga högspänningsluftledningar via transformator ner till ett lågspänningsnät ut till kundens elmätare. Stort fokus läggs på säkerhet och att man får en stor inblick i yrket och blir väl förberedd för yrkesrollen.
– Jim Laaksonen, ansvarig lärareIdéen är att vi under utbildningstiden ska bygga upp ett litet överskådligt lokalnät med alla ingående komponenter så de studerande lär sig sambandet mellan de olika delarna.
Du får testa på yrket under utbildningen
Genom kursen Lärande i arbete, LIA, får du prova på yrket på en arbetsplats redan under utbildningstiden, berättar Jim. Troligtvis kommer du att få arbeta med kabelskarvning, elmätare hos kunder, luftledningsjobb, felavhjälpning eller åka med en mätbuss för att leta kabelfel. I skolans nätverk finns många av Västsveriges energibolag som gärna öppnar dörrarna för dig som studerande.
När utbildningen närmar sig sitt slut är det dags för kursen Examensarbete förklarar Jim. Då får du möjlighet att fördjupa dig lite extra inom ett område ute på ett företag samt dokumentera det hela i en skriftlig rapport.
Efter examen är du redo att anta nya utmaningar i en ny yrkesroll. Och en ny yrkesroll får du redan efter ett år på utbildningen!
Öppet hus torsdag 31 mars
Om du är nyfiken på utbildningen och yrkesrollen ska du komma på vårt öppna hus torsdag 31 mars. Då har du chans att ställa alla dina frågor direkt till Jim och se dig omkring i skolans lokaler — både inne och ute.
Mer information
För att ansöka till utbildningen krävs att du har en gymnasieexamen och minst godkänt betyg i kursen Praktisk ellära. Saknar du betyg i kursen finns möjlighet att bli antagen genom vår förutbildning.
Sista ansökningsdag till höstens utbildningsstart är 1 maj.
Kontakta oss för mer information
- Namn: Andrea Palmberg
Titel:Verksamhetsledare yrkeshögskolan - E-post: andrea.palmberg@gtc.com
- Telefon: 0708 - 58 19 81
- Namn: Jim Laaksonen
Titel:Programansvarig Distributionselektriker - E-post: jim.laaksonen@gtc.com
- Telefon: 0729-73 77 92