Skip to content

Distributionselektriker - ett varierande, roligt & viktigt yrke

I höstas startade Distri­bu­tions­e­lekt­riker 220 YH-poäng för första gången. En ett-årig heltids­ut­bildning inom ramen för yrkes­högskolan där teoretiska studier varvas med praktiska moment och lärande i arbete. Jim Laaksonen är ansvarig lärare för utbild­ningen och har själv arbetat i yrkesrollen i många år och vet precis vad branschen efterfrågar för kompetenser hos de som ska verka i yrket i framtiden. 

Ett varierande, roligt och viktigt jobb

Distri­bu­tions­e­lekt­riker är ett framtidsyrke där du får vara med och bygga framtidens samhälle. Rollen passar dig som gillar att lösa praktiska problem, är noggrann och trivs med att arbeta ute. Det finns många olika områden att speci­a­lisera sig mot, vilket gör arbetet varierande och roligt. Läraren Jim beskriver att ena dagen kan du exempelvis arbeta med att bygga kraftledningar till nya bostadsområden medan nästa dag innebär att du ska installera en ny transformatorstation eller montera ett serviceskåp. Arbetet är fysiskt krävande och bedrivs mestadels utomhus i alla väder, året om.

Efter att ha arbetet några par år i rollen ingår ofta bered­skapsjour i tjänsten förklarar Jim. Då får du exempelvis åka ut på larm om ett område blivit strömlöst eller något avvikande har hänt i elnätet. Arbetet bedrivs dygnet runt under beredskapen. Samverkan mellan landets energibolag gör det också möjligt till resor i tjänsten, då handlar det exempelvis att hjälpa till vid större stormar och oväder.

När jag arbetade som distributionselektriker gillade jag framförallt att arbeta i större projekt där mycket kontakt med kunder och beställare ingick. Då fick jag möjlighet att styra mina arbetsmoment mot en tidsplan, vilket krävde planering och att jobba mot uppsatta mål, det gillar jag.

– Jim Laaksonen, ansvarig lärare

En ny utbildning inom yrkeshögskolan

Första klassen började i höstas och består idag av 24 studerande berättar Jim. De flesta kommer från arbetslivet, ofta från en helt annan bransch, medan några sökte till utbild­ningen direkt efter gymnasiet. 

Utbild­ningen bedrivs på heltid under ett år där teoretiska studier varvas med praktiska moment. De teoretiska lektionerna med mer tradi­tionell under­visning hålls inne i skolans huvud­byggnad vid Volvo Torslanda medan majoriteten av de praktiska momenten görs utomhus i vår nybyggda utomhus­miljö med bland annat tio stycken kraftledningsstolpar. 

Exempel på praktiska moment:

  • Skarva kabel
  • Montera kabel- och fasadmätarskåp
  • Öva på att klättra med sele och stolpskor

Jim förklarar att målet under utbild­nings­tiden är de studerande ska lära sig att bygga högspän­nings­luft­led­ningar via trans­for­mator ner till ett lågspän­ningsnät ut till kundens elmätare. Stort fokus läggs på säkerhet och att man får en stor inblick i yrket och blir väl förberedd för yrkesrollen.

Idéen är att vi under utbildningstiden ska bygga upp ett litet överskådligt lokalnät med alla ingående komponenter så de studerande lär sig sambandet mellan de olika delarna.

– Jim Laaksonen, ansvarig lärare

Du får testa på yrket under utbildningen

Genom kursen Lärande i arbete, LIA, får du prova på yrket på en arbetsplats redan under utbild­nings­tiden, berättar Jim. Troligtvis kommer du att få arbeta med kabel­skarvning, elmätare hos kunder, luftled­ningsjobb, felav­hjälpning eller åka med en mätbuss för att leta kabelfel. I skolans nätverk finns många av Västsve­riges energibolag som gärna öppnar dörrarna för dig som studerande. 

När utbild­ningen närmar sig sitt slut är det dags för kursen Examens­arbete förklarar Jim. Då får du möjlighet att fördjupa dig lite extra inom ett område ute på ett företag samt dokumentera det hela i en skriftlig rapport. 

Efter examen är du redo att anta nya utmaningar i en ny yrkesroll. Och en ny yrkesroll får du redan efter ett år på utbildningen! 

Öppet hus torsdag 31 mars

Om du är nyfiken på utbild­ningen och yrkesrollen ska du komma på vårt öppna hus torsdag 31 mars. Då har du chans att ställa alla dina frågor direkt till Jim och se dig omkring i skolans lokaler — både inne och ute.


Mer information

För att ansöka till utbild­ningen krävs att du har en gymna­si­e­examen och minst godkänt betyg i kursen Praktisk ellära. Saknar du betyg i kursen finns möjlighet att bli antagen genom vår förutbildning. 

Sista ansök­ningsdag till höstens utbild­nings­start är 1 maj. 

Läs mer

Kontakta oss för mer information

Foto av Andrea Palmberg
Foto av Jim Laaksonen

← Till nyhetsarkiv