Omställningslyftet
Ställ om till hållbar produktion
Hur ställer ert företag om? Ekologisk hållbarhet är idag en förutsättning för ekonomisk hållbarhet och konkurrenskraft. Den sociala hållbarheten för medarbetare och samhället får vi då på köpet. Omställningslyftets uppgift är att stödja företag i att ställa om för att kunna möta klimatmålen och hållbarhetskraven.
Vår roll
Vi på Göteborgs Tekniska College hjälper er att utforska möjligheterna till energieffektivisering, omställning till cirkulära produkter eller tjänstefiering. Genom analyser och förutsättningsstudier hjälper Omställningslyftets coacher ert företag att avgöra vilka åtgärder som ger bäst effekt i er verksamhet. Vi finns med er genom hela omställningsprocessen och stöttar med ny kunskap och individuell rådgivning och formar ert Omställningslyft efter era behov och förutsättningar.
Många vägar mot målet
Omställningslyftet utgår från ert företags unika behov och förutsättningar att ställa om till hållbar produktion. Därför är inget Omställningslyft likt det andra. En möjlig omställningsprocess kan vara:
- Omställningsintervjuer. En första intervju med deltagande företag för att identifiera behov
- Företagsanalyser. Fördjupad bild av företagets omställnings- och utvecklingsbehov samt prioriteringar.
- Förutsättningsstudie och expertbedömning. En expert från tex. Energikontoret, RISE eller Miljöinstitutet IVL kopplas in för att ge rekommendationer och bedöma förutsättningar att nå önskat mål.
- Genomförandeplan och coachning. En industricoach är rådgivande part för att företaget ska kunna ta nästa steg.
Resultatet av ett Omställningslyft kan bli allt från en mer energieffektiv produktion till en konkurrenskraftig cirkulär produkt eller ett nytt hållbart tjänsteerbjudande.
Samtliga aktivtiter är kostnadsfria för dig och ditt företag.
Starka aktörer som samverkar för er omställning
Hållbar produktion är komplex och kräver expertis inom många olika fält. Därför är vi många starka aktörer inom det industriella innovationssystemet som samverkar inom Omställningslyftet, tex.
- IUC Sverige. Göteborgs Tekniska College är en del av IUC-samverkan med hela 21 Industriella Utvecklings Centra över hela landet. Vi coachar dig och ditt företag genom hela omställningsprocessen.
- Energikontoren Sverige består av Sveriges 16 regionala energikontor. De bidrar med expertis inom energieffektivisering i byggnader och industri, energieffektiv renovering och byggnationsamt förnybar energi. Dessutom erbjuder Energikontoren nätverksträffar med tematiska fördjupningar och erfarenhetsutbyte mellan olika företag.
- Svenska Miljöinstitutet IVL. Bedriver forskning inom miljö- och hållbarhetsfrågor och bidar med expertrådgivning
- RISE Research Institutes of Sweden är projektägare till Omställningslyftet och bidrar med expertrådgivning inom olika områden.
Dessutom deltar SISP — Sveriges inkubatorer och science parks och SuPr — nationell nod för hållbar produktion.
Finansiärer
Projektet är delfinansierat av Tillväxtverket och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).
Projektet är avslutat
… men det är inte försent att ta del av resultatet!
I vår vitbok från Omställningslyftet kan du läsa om företagens egna röster från vårt arbete tillsammans med dem. Men också få en mer detaljerad bild om våra metoder och arbetssätt som gör att vi både kan utmana företagen och stötta dem i deras förändringar och förnyelser
Läs mer om resultatet från Omställningslyftet i vår vitbok