Skip to content

Utbild­ningen Automation för under­hålls­per­sonal är ett samarbete mellan Göteborgs Tekniska College och ledande industrijättar som AB Volvo och Volvo Cars. Under 10 intensiva dagar kommer deltagarna att utrustas med färdigheter och kunskaper inom automa­ti­sering, specifikt anpassade för under­hålls­per­sonal inom indust­riella miljöer.


Omfattning

10 heldagar

Plats

Volvo Torslanda

Antal deltagare

8-12 deltagare

Förkunskaper

Yrkeserfarenhet inom industriellt underhåll eller motsvarande

Automation i fokus

Utbild­ningen kommer att ge dig en djupgående förståelse för en rad ämnen som är avgörande för drift och underhåll inom indust­riella miljöer. Vi börjar med att utforska använd­ningen av infor­ma­tions­teknik för att effektivt stödja drift och underhåll. Du kommer även lära dig mer om hur modern teknik kan användas för att övervaka och optimera system­pre­standa på distans, vilket minimerar driftstopp och ökar produk­ti­vi­teten. Därefter fokuserar vi på program­mering och drift­sättning. Genom praktiska övningar och simule­ringar kommer du att behärska program­me­rings­språk och tekniker för att skapa och imple­mentera PLC-logik för olika indust­riella tillämp­ningar. I kursen används Siemens PLC och TIA-portal.

När det kommer till felsökning kommer vi att visa dig hur du syste­ma­tiskt kan använda elschema, manualer och dokument för att identifiera och åtgärda problem i produktion. Du kommer att lära dig effektiva strategier för att snabbt återställa driften och minimera produktionsstörningar.

Innehåll

• Användning av infor­ma­tions­teknik för att stödja drift och underhåll av PLC
• Felsökning med hjälp av elschema, manualer och dokument
• Konfi­gu­rering och program­mering av Siemens PLC i TIA-portal
• Logiska grund­funk­tioner
PLC:s uppbyggnad, funktion och dess roll inom automa­ti­serade processer
• Standarder och begrepp som används vid arbete med PLC
• Uppbyggnad och funktion av kring­ut­rustning till PLC, såsom säker­hets­system
• Grund­läg­gande opera­tör­s­kom­mu­ni­kation, HMI
• Läsning och tolkning av elscheman
• Frekvens­styrning av motorer och inställning av parametrar
• Frekvensom­formare och inställning av parametrar
• Intro­duktion till servosystem och appli­ka­tioner
• IT-system för styrning, övervakning och larmhan­tering inom industriell produktion
• Nätverk­sto­po­logier, standarder och protokoll för indust­riella IT-lösningar

Före

För att dra full nytta av utbild­ningen krävs yrkes­er­fa­renhet inom indust­riellt underhåll eller motsvarande. Vi rekom­men­derar deltagare med minst ett års erfarenhet inom indust­riellt underhåll, inklusive kännedom om indust­riella processer, relevant terminologi och grund­läg­gande felsökningsförmåga

Under

10 dagars utbildning med intensivt fokus på helheten av automation inom underhåll. Utbild­ningen omfattar ämnen och kunskaps­om­råden som är direkt relevanta för att bygga på dina färdigheter och urtveckla din kunskap. Genom teori och praktik förankras kunskapen under kursens gång.

Efter

Du kommer ha en bredare kompetens och verktygslåda för underhåll och automa­ti­serade processer. Både för att felsöka, lösa problem och att utveckla processen.

Kontakta Viktor Gustavsson för mer information

Foto av Viktor Gustavsson

Intresseanmälan: Automation för underhållspersonal